FOTO: U Podmilačju proslava sv. Ive uz 100.000 hodočasnika

Svetište sv. Ive u Podmilačju slovi za jedno od najstarijih svetišta u BiH, a tamošnja kamena zavjetna crkva, tijekom rata porušena, a poslije obnovljena, datira iz 15. st. Prva razdoblja ovoga glasovitog svetišta umotana su u legendu i pučku predaju.

O njegovoj prošlosti i dugoj povijesti najbolje svjedoči upravo spomenuta gotička crkva iz 15. stoljeća, koja je ujedno i najstarija srednjovjekovna crkva u Bosni i Hercegovini, koja je stoljećima bila simbol ne samo ovoga svetišta i kraja, već katoličkog puka cijele Bosne. Nakon što je, poslije posljednjega rata, u kojem su i svetište i svi sakralni objekti u njemu porušeni, zavjetna crkva u cijelosti rekonstruirana, u međuvremenu je izgrađena i nova crkva s vanjskim oltarom i župnom kućom. Sve je ugrađeno u stijenu na sjevernoj strani podmilačke doline. Ove dvije crkve, stara i nova, uz zavjetni kip sv. Ive, najvažniji su simbol li ovog svetišta u kojima se na skladan način povezuju prošlost i sadašnjost.

Podmilačko svetište je nadaleko poznato kao pokorničko i zavjetno mjesto, mjesto molitve. O tome svjedoče i mnogi zapisi iz prošlosti, posebno oni koji se odnose na misu za bolesnike, koja se slavi na blagdan sv. Ive i na kojoj, uz katolike, sudjeluju i pripadnici drugih vjera, što je još jedna posebnost ovog svetišta. Ovdje se svake godine, posebno uoči i na sam Ivandan, slijevaju deseci tisuća hodočasnika.

S obzirom da je velik broj medija i internet korisnika objavio naše prošlogodišnje fotografije u nastavku teksta objavljujemo prošlogodišnju fotogaleriju, a na koncu ćemo objaviti i ovogodišnje fotografije, koje ćemo tijekom narednih dana dopuniti s novim fotkama.

{gallery}vijesti/jajce_2011{/gallery}

Blagdan sv. Ivana slavi se u cijeloj BiH a ovaj je svetac i zaštitnik mnogih Župa i gradova u BiH. Tako će više desetaka tisuća vjernika iz cijele BiH a i šire pohoditi u svetiše u Podmilačju kod Jajca a više tisuća vjernika okupit će se i u Kraljevoj Sutjesci gdje se sv. Ivan slavi kao patron Župe.

Tradicionalno na dan sv. Ivana očekuje se više od 50.000 hodočasnika u svetištu sv. Ive u Podmilačju kod Jajca. Proslave je počela jučer u popodnevnim satima, iznošenjem kipa sv. Ive u procesiji, nakon čega je svetu misu i molitvu za bolesnike predvodio će uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Na sami blagdan sv. mise su zakazane u 7 i 8.30 sati, a središnje misno slavlje koje će predvoditi fra Mirko Filipović, počinje u 11 sati.

„U Podmilačje dolaze bogataši i siromasi, staro i mlado – bez razlike na vjeroispovijesti… Nitko se nikoga ne stidi, niti tko komu klanja, već svi skupa kao rođena braća ponizno mole, traže pomoć i zaštitu sv. lve…”.

Također ovaj blagdan slavi se i u Hercegovini u Crvenom Gramu, Knešpolju i Rodoču kraj Mostara gdje je zaštitni svetac.

VL / HB.org

Portal vitez.info donosi vam fotogaleriju i s ovogodišnje proslave sv. Ive u Podmilačju, a svima koji slave imendan šaljemo iskrene čestitke.

Foto: Filip Šarić i Alojz Mlakić
{gallery}drustvo/sveti_ivo12{/gallery}