FOTO: U Krčevinama održan Dan kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja

Kako čuvati i sačuvati tradicijske običaje iz srednje Bosne u vrijeme kada toj i takvoj tradiciji „prijeti” i Europska unija, demonstriraju i prezentiraju vrijedni Vitežani. A riječ je, konkretno, o pečenju rakije i svim onim čarima i zadovoljstvima koji uz to idu. I upravo to, drugu godinu zaredom, demonstriraju mještani naselja Krčevine u općini Vitez, na čelu s mjesnom Izvornom pjevačkom skupinom i čelništvom svoje Mjesne zajednice, kroz organiziranje manifestacije kojoj su dali ime Dani kazandžija i izvornog bećarca.

Ove godine su im se pridružili i Hrvatsko planinarsko društvo „Vitez”, , Mjesne zajednica Rijeka, skupina „Mošunjčić” iz naselja Mali Mošunj, djelatnici viteških tvrtki Buba comerce i Vujević company, KUD „Topala” Vitez te Peko Pavlović i kumovi.

Svi su oni na platou kod mjesnog Hrvatskog doma instalirali svoje kazane, doveli pjevačke skupine pa se pekla rakija, topila se mast (čvarci), pekli se odojci, kuhao se svinjski gulaš, čobanac, demonstriralo se pravljenje krvavice, nudila se svinjska pećenka domaći sir, kruh, salate…, veselilo se, pjevalo i uživalo i sve se zalijevalo domaćom šljivom „koja pamet oduzima”, u izvornom bečarcu…, ali, prije svega u lijepoj decenijskoj pa i stoljetnoj tradiciji koja se, kazali su okupljeni, neće i ne smije gasiti i ugasiti. A dolaskom na ovu manifestaciju tijekom dana i više od tisuću građana Viteza ali i susjednih mjesta, a među njima su bili i uglednici iz svih oblasti života i rada Viteza i Lašvanske doline, to je i na konkretan način i potvrđeno.

Kako sada stvari stoje, zbog velikog interesa koje vlada za ovu zanimljivu i pozornost vrijednu manifestaciju, već naredne godine će je proširiti, bolje osmislit, omasoviti…, javljaju se i rado bi došli Posušaci, Novotravničani, prijatelji iz Kraljeve Sutjeske…, a čini se da će iduće godine Dani kazandžija i izvornog bećarca imati i internacionalni karakter.

Veselje, pjesma („Oj rakijo rako, ja te volim jako…”) druženje, demonstracije i baštine trajala je od nedjeljnog jutra do kasnih večernjih sati, mjerkalo se iz čijeg će kazan prvo „procuriti biserna kapljica”, koji će kazan najviše „bacati” (litara po određenoj količini koma), čija će šljiva biti najpitkija (a koja nije, kaže jedan iskusni „vuk”, rakijopija iz Krčevina).

Zvonimir Čilić / VL