FOTO: U Dobretićima svečano proslavljen Sveti Anto i Dan općine

U nedjelju, 13. lipnja u Dobretićima je proslavljen patron župe Dobretići, Sveti Anto Padovanski, ali i Dan općine Dobretići.

Slavljenja svete mise, uz nazočnost velikog broja vjernika, predvodio je fra Josip Jozić, piše Vitez.info.

„Sveti Anto je pomoćnik i zaštitnik, u čemiu je nama ljudima možda i najbliži. Svetog Antu slavimo i kao čudotvorca, a u tom čudotvorstvu se očituje ona Isusova snaga, kako i završava današnje Evanđelje, da su oni koji su išli propovijedati svijetom zapravo donosili dobro drugim ljudima. Sveti Anto je i učitelj, odnosno naučitelj, ali i propovjednik. Uistinu smo sretni i ponosni što smo se u ovolikom broju okupili ovdje danas povodom blagdana svetoga Ante Padovanskog, patrona župe Dobretići, zaštitnika pougarskog kraja i naroda. Zagovor svetoga Ante neka i dalje čuva nas i naše Pougarje i sve ljude dobre volje“, kazao je između ostalog u propovijedi fra Josip Jozić.

Nakon svete mise na spomen obilježju ispred zgrade Općine Dobretići upaljene su svijeće i položeno cvijeće. To su učinili predstavnici braniteljskih udruga HVO-a iz Domovinskog rata, zatim izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Herecegovini, predvođeno veleposlanikom Ivanom Sabolićem te predstavnici političke vlasti Dobretića i Srednjobosanske županije, na čelu s načelnikom Dobretića Ivom Čakarićem i ministrom Bojanom Domićem.

Svečana sjednica općinskog vijeća započela je intoniranjem himni hrvatskog naroda i BiH te minutom šutnje svim poginulim hrvatskim braniteljima za slobodu hrvatskog naroda na ovim  prostorima.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Dobretići, Marko Idžanović, a programom je moderirala Ella Bojčetić.

Prigodnim govorima nazočnim uzvanicima obratili su se Marko Idžanović, predsjednik OV Dobretići, načelnik Dobretića Ivo Čakarić, Marko Saraf zastupnik u Saboru ŽSB i u federalnom Domu naroda, zatim ministar Bojan Domić te na koncu Ivan Sabolić, hrvatski veleposlanik u BiH.

„Veoma mi je drago što ste danas ovdje sa nama u ovolikom broju iz različitih općina, gradova, institucija. To je dokaz da Dobretići imaju mnogo prijatelja. Mi sami smo slabi, jako slabi, ali uz vašu pomoć možemo postati bolji i jači. Pougarje ima budućnost, ima svoje mjesto pod ovim nebom. Kao što ga je imalo i prije 350 godina kada se prvi puta spominje današnja župa Dobretići u izvješću biskupa fra Nikole Olovčića. Još jednom hvala svima što ste posjetili Dobretiće. Neka vaš čuva i blagoslovi, naš sveti Anto Pougarski. Neka nam današnji parton župe Sveti Anto, da mudrosti i sačuva nas na ovim prostorimam  kao što si nas sačuvao u mnogo teža vremena“, kazao je između ostalog načelnik Čakarić, koji je u govoru  istaknuo i brojne projekte koji su realizirani, ali ukazao i na one koji se tek trebaju realizirati i zatražio potporu političkih predstavnika Hrvata, kako u BiH, tako i u Republici Hrvatskoj.

Nakon završetka svečane sjednice OV Dobretići program je nastavljen uz prigodno i neformalno druženje.

Na prostorima Pougarja u 13. stoljeću, točnije 1244. godine u zlatnoj buli Bele 4. spominje se župa Mel, koja je vjerojatno bila smještena u današnjem pougarskom selu Melina. Do kada je egzistirala, nije poznato. Današnja župa Dobretići prvi puta kao samostalna se spominje 1672. godine u crkvenim kronikama, dok se 1630. godine u sastavu župe Jajca spominju „Dobretići – kraj između Jajca i Travnika“.

Dobretići time spadaju u jednu od starijih, a u ono vrijeme i brojnijih župa franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Župa i općina Dobretići dobili su naziv po plemićkoj obitelji Dobretića koja se padom Bosne 1463. godine u bijegu pred Osmanlijama nastanila na ovim područjima. Naš predak Stipan Dobreta tada je fermanom od sultana dobio pravo na ove prostore, što u novije vrijeme ima za posljedicu da su Dobretići etnički najhomogenija općina Bosne i Hercegovine.

Kroz povijest Dobretići su bili poznati po velikom broju svećeničkih zvanja, mahom iz same obitelji Dobretića. Tako da su dali više od 50 svećenika, biskupa fra Marka Dobretića te biskupa fra Paškala Vujčića. Povijest se ponavlja i ponovo Dobretići naveliko daju svoje sinove i kćeri u duhovna zvanja.

Na ovom prostoru, prije nesretnoga rata, živjelo je oko 5000  stanovnika, isključivo Hrvata, s otprilike još toliko u dijaspori. U Domovinskom ratu Hrvati s ovih prostora bivaju protjerani, a domovini popaljeni. Dobretići bivaju 6. najrazrušenija općina BiH s 86% srušenih objekata. Više od 1000 dana okupacije ostavlja za posljedicu da je kasnije povratak stanovništva tekao teško i sporo, za većinu nažalost nikako. Mnogi Pougarci su se uglavnomm snašli po mnogim mjestima u Republici Hrvatskoj i dalje.

Ni činjenica da su dobili vlastitu općinu 1998. godine nije pomoglo da ovaj kraj napokon ozbiljnije zaživi. Ipak, da nije bilo osnutka općine, ovdje danas vjerojatno ne bi bilo ni Hrvata,a bilo bi upitno čija bi danas ovo zemlja bila i tko bi ju uživao?

Posljednji popis stanovništva iz 2013. godine kazao je da ovdje živi 1629 stanovnika, mada je stvarno stanje manje. U Dobretićima je danas borba za svako djete, svaku mladu obitelj i za svako radno mjesto.

Prethodni članakSIPA uhitila dva zapovjednika i tri policajca u Bihaću i Bosanskom Petrovcu
Sljedeći članakVitez: Vodeni park Ribica otvara svoja vrata