FOTO: Trinaest objekata u novom etno-selu Čardaci u Vitezu izgrađeno je od prirodnih materijala

Etno selo Čardaci u Vitezu koje ima 13 objekata građenih isključivo prirodnim materijalima prvo je u BiH koje se grije na običnu vodu. Zahvaljujući novim tehnologijama toplinskih pumpi etno selo koristi običnu vodu koja se crpi iz obližnjeg bunara dubokog tri metra.

Toplinske crpke

Kilovat energije dobiven iz vode putem toplinskih crpki, kako nam je rekao Vlado Karin, dipl. ing. strojarstva i izvođač radova na ugradnji toplinskih crpki u eko-selo, jeftiniji je pet puta nego kilovat energije iz elektro mreže bilo kojeg isporučitelja električne energije. Investicija ugradnje toplinskih crpki u obnovljivi izvor energije isplati se od tri do pet godina, što je nevjerojatna brzina povrata sredstava.
– Iz obične vode uz pomoć toplinskih crpki postižemo temperaturu od 60 stupnjeva. Svaki objekt ima grijanje na običnu vodu i mislim da je ovo prvo etno-selo u Bosni i Hercegovini koje se grije na ovaj način – dodaje Vlado Karin.

Etno-selo Čardaci u Vitezu trebalo bi se otvoriti za posjetitelje početkom naredne godine. Svi radovi su u završnoj fazi a pored srednjovjekovnog trga, raznih suvenira za turiste nudit će i luksuzne apartmane za prenoćište, a u svojim objektima imat će i konferencijske dvorane, kinodvoranu itd.

Obnovljivi izvori

U blizini ovog sela nalaze se čak četiri obnovljiva izvora energije. Pored toplinskih crpki tu je hidroelektrana koja proizvodi struju snagom vode, vjetroelektrana na bazi vjetra i solarne ćelije koje proizvode struju na bazi sunčeve svjetlosti.

{gallery}gospodarstvo/cardaci{/gallery}

Srećko Stipović / VL