FOTO: Tradicionalno noćno pješačenje

Hrvatsko planinarsko društvo „Vitez“ s predsjednicom Višnjom Žuljević na čelu, nedvojbeno spada u najaktivnija društva i udruge građana na području općine Vitez, a u okviru planinarskih društava i daleko šire.

Uz svoje redovite aktivnosti, uz izgrađeni i uređeni planinarski dom u Zaselju, na nadmorskoj visini od 765 metara, redovito su aktivni sudionici različitih humanitarnih i kulturnih događanja u svom gradu, ali i organizatori manifestacija ili drugih aktivnosti i za svoje sugrađane koji nisu aktivni planinari i članovi društva. U takvu aktivnost svakako spada i već tradicionalno „Noćno pješaćenje“ koje su organizirali u subotu navečer kada je s Gradskog trga u Vitezu u 18 sati krenulo oko 350 građana na put dug 15 kilometara, s visinskom razlikom (Vitez – Zabrđe) od 750 metara. Među sudionicima bilo je i osnovaca, sa roditeljima, cijele obitelji, ali i starijih sudionika kao što je bio Stipo Livančić koji je ušao u osmo desetljeće.

Na čelu s članovima HPD Vitez, sudionike je put vodio s Gradskog trga, preko Bobaša i zabrđa do Planinarskog doma u Zaselju, gdje su sudionici stigli prije 23 sata. Nakon Zabrđa i okrijepe (Čaj, kuhano vino, kuhani krumpiri…), okrijepa ih je čekala i na cilju pješaćenja, u Zaselju, gdje je priređena i veselica, lijepo i veselo druženje koje je, bar za neke, potrajalo sve do zore.

A treba naglasiti da svake godine, bez obzira na vremenske (ne)prilike, ova akcija pobuđuje sve veću pozornost i podršku građana, a ove su se godine aktivno uključili i članovi planinarskih društava „Raduša“ iz Uskoplja, „Paklarske stijene“ iz Paklareva i „Guča Gora iz istoimene travničke župe, KUK Novii Travnik i UPP „Tisovac“ iz Busovače.

Ukoliko imate neke fotografije s pješačenja koje bi željeli podijeliti s nama pošaljiteih na e-mail redakcija@vitez.info.