FOTO: Tradicionalna smotra folklora u Gučoj Gori

Najstarije aktivno Kulturno umjetničko društvo na srednjobosanskom području, Izvorna folklorna skupina „Sloga“, osnovana 1925. godine u travničkoj župi Guča Gora, poznatom svetištu sv. Franje, koje se prvi put po tom imenu spominje 1428., i ove su godine, po sedmi put zaredom, organizirali Smotru folklora, „Poigrajmo naše kolo“.

Nastupilo je 9 izvornih folklornih skupina i kulturno umjetničkih društava iz BiH (domaća IFS „Sloga“, HKDU „Blaćani“, Biograci – Široki Brijeg, HKDU „Bećarac“ – Lepenica, KUD „Vrioštica“, Vitina – Ljubuški, HKUD „Naši korjeni“ – Žepče, HKD „Napredak“ – Bugojno, KUD „Kamešnica“ – Livno, KUD „Stari hrast“ – Novi Travnik) i KD „Brnaze“ iz Sinja.

Smortra, kao i uvijek do sada, bila je dobro organizirana, s kvalitetnim i raznolikim nastupima, održana je u nedjelju poslije podne, a potpuni kulturni ugođaj umanjila je prijeteća kiša. Jer, upravo radi toga smotra je održana u neprikladnoj dvorani Društvenog doma, umjesto na otvorenoj pozornici na mjesnom nogometnom igralištu. Pa ipak, i takav neodgovarajući prostor bio je dostatan za demonstriranje i prezentiranje dijela iznimno bogate i vrijedne kulturne baštine bosanskohercegovačkih Hrvata i njihovih sunarodnjaka iz Cetinske krajine.

I devet izvornih skupina i kulturno umjetničkih društava, uz solisticu Andreu Petrović iz Viteza, pokazalo je svu raskoš i raznolikost narodnih nošnji, izvornih pjesama, plesova, kola, tradicionalnih glazbala…! Pjevalo se, igralo, veselilo, družilo, sviralo, demonstriralo stas i glas…, ljepotu tradicijske baštine, ali i ljepotu mladosti koja je, ovaj put, bilo možda i više nego prethodnih godina, što veseli i raduje sve one koji vole, prate, podržavaju, čuvaju… nacionalnu bogatu hrvatsku baštinu.

Sve nastupe pozorno su pratili stručnjaci da bi kasnije, kroz stručni kolegij, voditeljima kulturno-umjetničkih društava i izvornih pjevačkih skupina, ukazali na propuste i sugerirali im što i kako trebaju mijenjati, dopunjavati, poboljšavati…, kako bi se čuvala i sačuvala izvornost pjesme, plesa, glazbala, nošnji…!
Ovom lijepom i pažnje vrijednom kulturnom događaju i ugođaju, prethodila je sveta misa u velikoj samostanskoj crkvi sv. Franje za sve sudionike Smotre, koju je predvodio gučogorski gvardijan, fra Drago Pranješ.