FOTO: Svi sveti – Diljem BiH blagdan je svečano proslavljen na grobljima i u crkvama

Blagdan Svih svetih proslavljen je misama na grobljima, kao i u crkvama. U Sarajevu je sv. misu u katedrali Presvetoga Srca Isusova predslavio pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar, dok je misu na groblju u župi Stup kod sarajevske petlje predslavio kardinal Vinko Puljić, kao i groblju Sv. Josip na Koševu. Svetu misu u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure predvodio je biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, kao i misu na gradskom groblju Sv. Marko.

Sjećanje na branitelje

Izaslanstvo Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a Sarajevo, koje su činili prof. dr. Marinko Pejić, prof. Ante Jerković, Nedeljko Veraja, Vinko Braco Martinović, Zdravko Bodven, Ivan Grgić, Vladimir Džakula, Alenko Zornija i Željko Gudelj, na groblju Sveti Josip u Sarajevu položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule i preminule branitelje HVO-a Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“.
– Mi smo pripreme za obranu započeli još 1991. u okviru Hrvatskoga gospodarskog društva BiH, koje je iniciralo osnivanje HVO-a Sarajevo s ciljem očuvanja hrvatske opstojnosti u glavnom gradu BiH, ali i ideja multikonfesionalnosti, multikulturalnosti i multietničnosti. Mi i danas živimo i djelujemo u Sarajevu, glavnom gradu svih građana BiH, te nam je cilj i zadaća njegovati tradiciju suživota, mira i tolerancije, kazao je prof. dr. Marinko Pejić, predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO-a Sarajevo i prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo.

U Mostaru je slavljena sv. misa na gradskom groblju Masline, kao i na groblju Raštani. U večernjim satima svetu misu u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predslavio je biskup Ratko Perić. Na svim grobljima diljem Brotnja slavljene su, ali i danas će se slaviti mise za pokojne. Ovih je dana na tisuće hodočasnika sa svih strana svijeta stiglo u Međugorje kako bi se u tom svjetski poznatom svetištu tihom molitvom i paljenjem svijeća kod crkve sv. Jakova, na Brdu ukazanja i na Križevcu, sa zahvalnošću prisjetili svojih pokojnika. Osobito mnogo upaljenih svijeća je na grobu fra Slavka Barbarića i na Križevcu na kojem je ovozemaljski život završio taj poznati međugorski svećenik.

Dom na nebesima

Dušni dan je jedan od blagdana kada prognani Hrvati iz sjeverne Hercegovine u velikom broju dolaze u svoj kraj. Jučer, ali i danas pohode na stotine grobalja svojih najmilijih na području Konjica, Klisa i Jablanice. Svećenici fra Petar Drmić i fra Anthony Burnside u Konjicu, don Jozo Majić i fra Darko Drljo u Klisu i don Ivan Zovko u Jablanici slavili su jučer svete mise s tamošnjim domaćim, ali i iseljenim župljanima.

Na svih 13 viteških grobalja, na blagdan Svih svetih, slavljene su svete mise zadušnice. Najviše je Vitežana bilo na groblju Kruščica gdje je blagdansku misu predvodio fra Miroslav Jelić. Dan ranije, 31. listopada, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te predstavnici političke i izvršne vlasti općine položili su cvijeće i upalili svijeće u Spomen sobi 653 poginula i ubijena branitelja Viteza i hrvatska civila. Cvijeće su položili i na spomen-obilježju ispred zgrade Općine, te uz poprsja istaknutih viteških pripadnika HVO-a i ratnih zapovjednika Darka Kraljevića i Joze Plavčića Đokca.

U spomen na sve poginule hrvatske branitelje srednje Bosne te poginule i ubijene civile, predstavnici srednjobosanskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici županijskih odbora dva HDZ-a, na čelu s Lidijom Bradara i Slavicom Josipović, uz središnje spomen-obilježje u Križančevu Selu nadomak Viteza položili su cvijeće i upalili svijeće. To su učinili i predstavnici općinskih i županijskih struktura vlasti SBŽ-a, FBiH i BiH, na čelu s visokim dužnosnicima dva HDZ-a te državne zakonodavne i izvršne vlasti Marinkom Čavarom i Rudom Vidovićem. Predstavnike OS BiH, hrvatske sastavnice, predvodili su general-bojnik Anto Jeleč, zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH i zamjenica ministra obrane Marina Pendeš.

Molitvu opijela za duše poginulih branitelja srednje Bosne, uz spomen-obilježje u Križančevu Selu, predvodio je vojni kapelan don Donald Marković.

Više tisuća vjernika nazočilo je svetoj misi na groblju Gomilice u Grudama, a svetu misu je predvodio fra Stanko Pavlović. U propovijedi se fra Stanko posebno osvrnuo na sve one koji više nisu s nama, ali je njihovo postojanje trajno zabilježeno u našim srcima.
– Njihov dom je na nebesima, a mi ih čuvamo u našim srcima kao trajni znak njihova postojanja, zaključio je.

U Ružićima, na mjesnom groblju Radmilovac, svetu je misu predvodio fra Ivan Marić. Mnoštvo vjernika uživalo je u prekrasnom danu i u nadahnutoj propovijedi koju je iznio fra Ivan.
– Bog vidi sve, i ako smo za neko dobro djelo zakinuti od ljudi, On nas neće zaboraviti – poručio je.

Potpuni oprost za pokojne

■ Može se primijeniti od 1. do 8. studenoga samo za duše u čistilištu, ako se dnevno pohodi groblje i pomoli za pokojne. Na spomen dan svih vjernih mrtvih, ili dopuštenjem ordinarija, na nedjelju prije ili poslije, ili na dan Svih svetih vjernici mogu u svim crkvama i oratorijima dobiti potpuni oprost, koji se namjenjuje samo za pokojne. Djela za dobivanje oprosta: pobožan pohod crkvi, u kojoj treba izmoliti Očenaš i Vjerovanje, uz ispovijed i pričest te molitve na nakanu Sv. Oca.

{gallery}drustvo/polaganje_vijenaca11{/gallery}

VL / HB.org