FOTO: Svetom misom obilježena 150. obljetnica župe Vitez

Vjerni katolički puk Viteza nizom vjerskih i kulturnih manifestacija, kazališnih predstava, predstavljanja knjiga, koncerata, tribina, simpozija, izložaba…, ovih dana obilježava i dostojanstveno slavi 150. obljetnicu osnivanja župe sv. Jurja Mučenika, župe koja trenutno ima više od 12 tisuća vjernika, što je čini i najvećom u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

No, središnji dio svečanog obilježavanja ovoga velikog jubileja održan je jučer svečanom svetom misom koju je, uz koncelebraciju mjesnog župnika, fra Marka Kepića, dekana Travničkog dekanata, don Stipe Kneževića, gučogorskog gvardijana, fra Zorana Livančića, vikara Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Marijana Karaule i još petnaestak svećenika, predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić.

U propovijedi uzoriti kardinal Vinko Puljić upravo je govorio o važnosti posvete i poruke koje taj sveti čin u sebi nosi.

„Posveta crkve je posveta sviju nas ovdje okupljenih, posveta našeg životnog puta, jer mi smo i kroz ovu današnju posvetu utkani u Isusa Krista”, poručio je okupljenima kardinal Vinko Puljić, a govoreći o oltaru, koji je također posvetio, kazao je: „Oltar je simbol Krista i on je žrtva i žrtvenik, a kao što se oko objednog stola okuplja obitelj, oko oltara se okuplja cijela župna zajednica. Jer, oltar, ova crkva, svjedoci su našega postojanja, našeg identiteta, izgradnje nas u našoj vjeri”, naglasio je kardinal, te kroz Isusovu poruku poručio oholima, kojih ima na svim razinama vlasti i u svim oblastima života i rada: „Isus poručuje, spustite se sa svoje prolazne uzvišenosti (funkcija, položaj, moć, novac…), sa svoje oholosti da te mogu susresti”, kazivao je kardinal Isusove riječi objašnjavajući kako susreta s Isusom, s Bogom i oholost nikako ne mogu zajedno.

Svečanoj svetoj misi nazočio je velik broj vjernika, kao i predstavnika izvršno političke vlasti, te kulturno-umjetničkih društava.

{gallery}vijesti/misa_zupa{/gallery}
Fotografije ustupio: Foto-video “Brzoka”

Zvonimir Čilić / VL