FOTO: Švedska SIDA donirala općini Vitez 27 kontejnera

Općina Vitez je dobila vrijednu donaciju od švedske organizacije SIDA, kojom će realizirati dio plana upravljanja otpadom koji je temeljen na tri načela, prevencija nastajanja otpada, reciklaža i ponovna uporaba otpada, te poboljšanje konačnog zbrinjavanja i nadzora.
SIDA je općini Vitez donirala ukupno 27 kontejnera, među kojima šest plavih kontejnera namijenjenih za prikupljanje papira, šest žutih namijenjenih za prikupljanje PET ambalaže i petnaest kontejnera za ostali otpad. Općina Vitez dodatno je kupila 10 metalnih kanti namijenjenih za pepeo.
Novi kontejneri i kante bi tijekom ovoga tjedna trebali biti postavljeni u urbanom dijelu grada.

Jedan od ciljeva Plana upravljanja otpadom je proširenje usluga organiziranog odvoza otpada, a u tu svrhu općina Vitez će dobiti vrlo značajnu donaciju od švedske organizacije SIDA i to nabavka dva mala autosmećara od 3,5 tone. Vrijednost ove donacije je 180 000 eura. Prema zahtjevu donatora vlasnik kontejnera i autosmećara je općina Vitez, a isti će biti predani na korištenje JKP “Vitkom” Vitez“ Feni je potvrđeno u općini Vitez.

Kako doznaje portal vitez.info ovo neće riješiti probleme oko zbrinjavanja otpada, ali će svakako biti značajan “vjetar u leđa”. Prema mišljenju nekih stručnjaka jedino rješenje koje bi riješilo problem otpada je otvaranje pretovarne stanice, odnosno stanice za selekciju otpada za tri općine (Vitez, N.Travnik i Travnik), gdje bi se iz otpada izdvojilo sve što ima vrijednost (sekundarne sirovine), a ostatak kojeg je u stvari jako malo bi se transportirao na Regionalnu deponiju Moščanica. Pretovarna stanica je samoodrživa i upošljava dosta fizičkih radnika, ali u samom početku zahtijeva velika ulaganja. Prema saznanjima portala vitez.info ukoliko bi pretovarna faza bila u Vitezu, u prvoj fazi posao bi dobilo oko 30 osoba, a naknadno bi ta brojka išla do 60 novih radnih mjesta. Prema nekim grubim procjenama realizacija ovoga projekta iznosila bi od 500 000 do 700 000 KM, međutim dugoročno bi bila i više nego isplativa.

{gallery}drustvo/kontejneri{/gallery}