FOTO: Svečanosti tvrtki Ovnak i CM iz Viteza

Lijepa svečanost u petak poslije podne održana je u Vitezu. Naime, poznata viteška tvrtka Ovnak i sestrinska joj tvrtka CM, svečano su obilježili 25., odnosno 13. obljetnicu osnivanja.

Riječ je o vrlo uspješnim tvrtkama vlasništvo obitelji Kafadar, braće Dragana i Vlatka, u lipnju 1993. godine prognanih sa svojih ognjišta u travničkoj župi Brajkovići, gdje je u strudenom 1991, godine i osnovana obiteljska tvrtka Ovnak. Nakon progona obuitelj Kafadar našla je utočište u Lašvanskoj dolini, u Vitezu,  gdje su oživjeli rad svoje tvrtke Ovnak, a 2003. osnovali su i tvrtku CM, sada vrlo uspješnu, sa 72 prodajna objekta u 50 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Ove vrijedne ljude, braću Dragana i Vlatka, u razvoju ovih tvrtki, u uspjesima, rastu i napretku, nisu zaustavile ni obiteljske tragedije, tragična smrt najstarijeg brata Ante u prometnoj nesreći i ubojstvo oca Joze 27. svibnja 2014. godine nadomak obiteljske kuće u Brajkovićima, na prevoju Ovnak, gdje se sa svojim sinom Igorom i suprugom Jozo vratio nekoliko godina nakon završetka rata. A to, na neposredan način potvrđuje i ova svečanost kada je u sklopu proslave obljetnica osnivanja tvrtki svečano u upotrebu stavljena nova zgrada, poslovni prostori bratskih tvrtki Ovnak i CM, s 1.650 metara četvornih, te skladište s 5 tisuća metara četvornih korisnog prostora. A ovakvi poduhvati, u ovom teškom vremenu, prava su rijetkost u cijeloj srednjoj Bosni pa tako i u gospodarski vrlo uspješnom Vitezu.

Trenutno ove dvije tvrtke zapošljavaju više od 600 djelatnika, a kako je kazao Dragan Kafadar, nakon preraspodjele radnih mjesta i radnih zadataka unutar tvrtki uslijedit će i nova zapošljavanja. Prihodi ovih tvrtki u 2015. godini bio je 93 milijuna KM, a ove godine očekivani prihod je skoro 100 milijuna KM. A treba naglasiti da ova tvrtka stipendira značajan broj studenata, uključuju se, redovito, u brojne humanitarne akcije, financijski podržavaju sport, prije svega NK Vitez…, a na ovoj svečanosti dr. Velimiru Valjanu, ravnatelju Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, Dragan Kafadar je uručio donatorski vaučer u vrijednosti 5.000 KM s namjerom pomoći odjelima neonatologije i pedijatrije.

Prigodnim riječima brojnim okupljenim poslovnim prijateljima, političkim dužnosnicima svih razina vlasti Bosne i Hercegovine, kulturnim, sportskim dlejatnicima, predstavnicima Crkve…, među kojima je bio i hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio, obratio se Dragan Kafadar. Kazao je kako je u tih proteklih 25 godine bilo teških, ružnih ali i lijepih trenutaka, ponekad i dilema, kako dalje, da li uopće ići dalje, no, kazao je Dragan, „odgovor je uvijek bio isti – nastavljamo zacrtanom trasom“

„Počeli smo te 1991. godine  nas šestorica,  a sada nas je više od šest stotina. To je taj naš put, to su rezultati koji nas vuku naprijed“., kazao je.

Na svečanosti tvrtki Ovnak i CM bio je i predsjednik Federacije BiH, Mrinko Čavara, ujedno i prijatelj ove obitelji a u prigodnom obraćanju naglasio je kako ljudi, poduzetnici, kakvi su brača Kafadar, vuku BiH naprijed.

„Da bi taj put vrijednim gospodarstvenicima olakšali potrebno je u određenim segmentima promijeniti i zakonsku regulativu, izjednačiti uvjete poslovanja javnih i državnih tvrtki s privatnim, stvoriti ozračje za kapitalna ulaganja, uvjete i perspektivu koja će naše mlade ljude zaustavljati i davati im mogućnost da ovdje, na svojoj grudi vide i grade svoju budućnost“., kazao je, uz ostalo, predsjednik F BiH, Marinko Čavara.

Novoizgrađene prostorije tvrtki Ovnak i CM, uz prigodnu molitvu blagoslovio je gučogorski gvardijan, fra Drago Pranješ

Ovom prilikom tvrtkama partnerima u poslovanju, Krki, Erdalu i Afroditi dodijeljene su posebne zahvalnice, a petoro istaknutih djelatnika ovih tvrtki dobilo je prigodne nagrade.

Nakon svečanosti za sve uzvanike, uz prigodne darove, organizirana je večera, te druženje i zabava u galerijskom prostoru tvrtke Ovnak, uz nastupe folklornih sekcija HKD Napredak, Mješovitog pjevačkog ansambla  „Viteški akordi“, te Bonigma benda.