FOTO: Svečanost blagoslova župne crkve u Rankovićima

U ozračju vjere, molitve i zadovoljstva u nedjelju je bila novotravnička župa Rankovići, smještena u lijepoj pitomoj dolini i na okolnim brežuljcima, nadomak Novog Travnika. Naime, svečano i dostojanstveno tog je dana posvećena novoizgrađena crkva posvećena  zaštitniku župe, sv. Josipu.

U okviru koncelebrirane svete mise to je učinio vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić, a u koncelebraciji, uz mjesnog župnika i još desetak svećenika okolnih župa, sudjelovali su i predsjednik HKD Napredak, prof. dr. Franjo Topić i dekan Bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, msgr dr. Pavo Jurišić, obojica podrijetlom  Novotravničani.

Uz crkveno zdanje kardinal Puljić je blagoslovio i veliki kip zaštitnika ove župe, sv. Josipa, rad akademskog kipara iz Novog Travnika, Zdenka Jurišića, postavljen ispred novoizgrađene crkve, na mjestu stare uklonjene župne crkve, naružene zubom vremena i podvodnim zemljištem.

Ovom prilikom, simbolično, uzoriti kardinal Vinko Puljić župniku don Juri Gavraniću, predao je ključeve crkve da bi se u njoj, ubuduće, svakodnevno „slušala i slavila riječ Božja“.

Ako s nama Gospodin kuću ne gradi, uzalud nam svaki trud“, kazao je kroz riječi zahvale uzoritim kardinalu župnik don Jure Gavranić naglasivši kako je  ovu kuću Božju, s kupa s njim i njegovim župljanima svakodnevno „gradio“ i Gospodin.

„Dok se gradilo crkveno zdanje gradila se i živa crkva“, kazao je kardinal Puljić i istaknuo kako škropljenjem posvećenom vodicom  zdanje crkve škropi i posvećuje  i njezine župljane koji će u toj crkvi slaviti i riječima i djelima prenositi riječ Božju.

Župa Rankovići osnovana je 1937. godina odvajanjem od župe Bućići. Temeljni kamen za novu žćupnu crkvu, sada jednu od najljepših u srednjoj Bosni, postavljen je, uz blagoslov vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, 19. ožujka 2009. godine, dok je 19. ožujka 2012. crkvu blagoslovio dekan Bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, dr. msgr. Pavo Jurišić. U novoizgrađenu crkvu su unesene sve  sakralne vrijednosti iz stare crkve, a vitraje i postaje Križnoga puta uradio je, također novotravnički umjetnik, akademski slikar, Anto Mamuša.

Ovom lijepom i svečanom činu u crkvi i crkvenom dvorištu okupio se veliki broj vjernika iz ove i iz susjednih župa, a prisutni su bili i brojni uglednici iz svih oblasti života i rada Srednjobosanske županije. Prisutni su bili i dužnosnici izvršne, zakonodavne  vlasti Srednjobosanske županije, Federacije i BiH, na čelu s Damirom Ljubićem, Marinom Pendeš, Marinkom Čavarom, Katicom Čerkez. Vjerskoj svečanosti prisustvovali su  i najviši dužnosnici HDZ-a BiH, voditeljica Akademije HDZ-a BiH i predsjednica Ž.O, Lidija Bradara, dopredsjednik i predsjednik HDZ-a BiH, prof. Nikola Lovrinović i dr. Dragan Čović.

Zvonimir Čilić