FOTO: Svečano predstavljena monografija Nogometnog kluba “Vitez”

Kongresna dvorana hotela „Central” u Vitezu u četvrtak navečer bila je mjesto lijepog sportsko-kulturološko-povijesnog događaja i ugođaja, večer posvećena nogometu, sjećanju i podsjećanju na šezdesetšestogodišnji rad i djelovanje NK Vitez, najstarijeg, najmasovnijeg, najuspješnijeg i najpopularnijeg sportskog kolektiva u općini Vitez.

Riječ je, naime, o promoviranju Monografije „66 godina NK Vitez”, koja kronološki, riječju, fotografijama, službenim zapisima, dokumentima…, govori o bogatoj povijesti ovoga uglednog sportskog kolektiva, kroz koju se, tko zna po koji put, na posredan i neposredan način, potvrđuje ona stara maksima kako je „nogomet i više od sporta”.

Autori monografije, knjige posvećene NK Vitezu, svim onim koji su osnivački, igrački, organizacijski, financijski, navijački… i na bilo koji drugi način, gradili lijepu šezdesetšestogodišnju nogometno – povijesnu priču su novinar i kroničar, Zvonimir Čilić i poznati kulturni djelatnik, publicist i književnik, Željko Kocaj, uz niz „pomagača” čiji doprinos izradi ove Monografije nikako ne smije zanemariti.

U zanimljivoj, sadržajnoj, dizajnerski i grafički kvalitetno urađenoj Monografiji, na 300 stranica i oko 400 fotografija, sažeta je povijest NK Vitez, koja u bosanskohercegovačkim okvirima, a preko svojih nogometnih izdanaka i na daleko širem području ima „nogometnu težinu”. Jer u poznatom viteškom nogometnom inkubatoru rađani su i odgajani nogometaši visoke nogometne i ljudske vrijednosti, reprezentativci u svim selekcijama (pionirska, juniorska, U – 21, olimpijska, amaterska, „B” i seniorska selekcija), Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. Monografija govori o nogometnom putu NK Viteza, o sportskim uspjesima, usponima ali i sportskim padovima i posrtajima, o promjenama imena (Radnik – Sloga, Radnik – Vitez) prefiksa (nogometni – fudbalski – nogometni), o sportskim terenima (Na Rijeci, iznad Gaja časnih sestara, Gradski stadion) na kojima se stvarala nogometna povijest Viteza. Govori o statusu i ligama u kojima je Vitez igrao (najniže zonske lige, Republička liga BiH, Međurepublička bivše države, u poratnoj ligi NS Herceg-Bosna, Prvoj ligi Federacije i sada u Premijer ligi BiH.

Igrao je Vitez i u šesnaestini finala Kupa jugoslavije i na jedanaesterce izgubio od tada (1983.) vodeće momčadi Jugoslavije NK Rijeke. Igrali su Vitežani prijateljske susrete s Partizanom iz Beograda, Osijekom, Sarajevom, Željezničarom, Veležom…, s Corvinulom iz Rumunjske koje je predvodio poznati Dumitrake, zlatna kopačka Europe, sa zagrebačkim Dinamom, Splitom, Šibenikom…! Vitez su uspješno trenirali i nogometni velikani, pokojni Alojz Renić Losko, Josip Lalić Joca, Anto Rajković Tunja…, a o omu, o knjizi, o početcima nogometa u Vitezu početkom 30.-tih pa do „krune” osvojene u lipnju 2013. – ulaska u Premije ligu, govorili su aktualni predsjednik kluba, Slaven Garić, suautor Monografije, Željko Kocaj i autor, Zvonimir Čilić.

Prigodnim riječima, čestitkama NK “Vitezu” na uspjesima, na bogatoj sportskoj povijesti i autorima Monografije, te s lijepim željama, obratio se brojnom auditoriju, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi srednjobosanske županije, Jozo Jurina.

nk01nk02nk03nk04nk05nk1nk2nk3nk4nk5nk6nk7nk8nk9nk91nk92nk93nk94nk95nk96nk97nk98nk99nk991nk992nk993