FOTO: Svečano obilježena 85. obljetnica Osnovne škole ”Bila”

Nizom svečanosti, sportskih i drugih aktivnosti i manifestacija, učenici i nastavnici Osnovne škole „Bila” u istoimenoj Mjesnoj zajednici u općini Vitez, obilježili su veliki jubilej, osamdeset pet godina postojanja.

Škola je osnovana 1928., a rad je prekidala 1944. kada su Nijemci zaposjeli zgradu škole i ratne 1993/94. godine. Trenutno, nastavu po hrvatskom nastavnom planu i programu, pohađa 429 učenika, a znanje im prenosi 27 nastavnika i profesora.

U poratnom vremenu, po organiziranosti, te po izvannastavnim aktivnostima OŠ „Bila” spada među najuspješnije u Srednjobosanskoj županiji, što potvrđuju i brojna općinska i županijska priznanja, te nastup na Ekološkom kvizu „Lijepa naša” u Hrvatskoj, a što su prije šest godina novobiljanski osnovci izborili pobjedom na županijskom natjecanju.

Učenici ove škole djeluju u malonogometnoj, ekološkoj, literarnoj, likovnoj, dramskoj, folklornoj… sekciji. Škola ima pjevački zbor, mažoretkinje, imaju svoju web stranicu…, a sportski tereni i uređeni i održavani okoliš škole plijeni pozornost i daje joj poseban pečat organiziranosti i uspješnosti.

Središnji dio proslave osamdeset i pete godišnjice osnivanja ove uspješne osnovnoškolske ustanove bila je svečana akademija s bogatim kulturno-zabavnim programom za roditelje učenika i brojne prisutne goste. Program su priredili nastavnici i učenici škole, a svojim nastupom doprinos lijepom i zanimljivom programu dali su i gosti – Gradsko kazalište mladih iz Viteza i folklorna sekcija HKD Napredak, podružnica u Vitezu.

O povijesti škole govorio je ravnatelj Vinko Bošnjak, a svečanosti su bili prisutni brojni uzvanici a među njima i općinski načelnik, Advan Akeljić, te bivši učenik ove škole, poznati misionar u Africi, sada profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Pero Vrebac.

Zvonimir Čilić

bila2bila3bila4

Prethodni članakNogometaši Viteza stigli u Vitez iz Lukavca
Sljedeći članakFilip Stojak osvojio dva zlatna odličja