FOTO: Svečano obilježena 23. obljetnica Viteške brigade

Predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Viteza, sa zapovjednicima bojni i satnija, prvo postrojavanje prve postrojbe u hrvatskim odorama, na mjesnom nogometnom igralištu u Šantićima nadomak Viteza, 18. rujna 1992. godine, odabrali su za Dan osnutka „Viteške“ brigade HVO.

Dvadesetdrugu godišnjicu Brigade Vitežani su proteklog tjedna svečano i dostojanstveno obilježili. Cijeli dan protekao je u raznim svečanostima, u župnoj crkvi sv. Jurja slavljena je sveta misa zadušnica koji je predvodio župnik, fra Marko Kepić, a na spomen-obilježja na Rijeci, Crvenom brcu i u Krčevinama, dragovoljci i predstavnici drugih udruga proistekli iz Domovinskoga rata, predstavnici svih struktura općinske vlasti, položili su cvijeće i upalili svijeće.

No, središnji dio svečanosti proslave održan je u kasnim poslijepodnevnim satima u viteškom naselju Gornja Večeriska, a proslavi su domaćini bili umirovljeni zapovjednici IV bojne „Viteške“ brigade, na čelu s ratnim zapovjednikom, satnikom Ivicom Drmićem. Uz spomen-obilježje podignuto u ovom naselju, uz počasni vod OS BiH, cvijeće su položili ratni zapovjednici ove brigade predvođeni pukovnikom Mariom Čerkezom, pripadnici IV bojne, izaslanstvo HNS-a, HDZ-a 1990., ratni zapovjednici drugih brigada i postrojba HVO-a s područja Lašvanske doline na čelu s general-bojnikom Ilijom Nakićem, te predstavnici OS BiH, koje je predvodila zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš.

U predvečerje na sportskom kompleksu u Gornjoj Večeriskoj organizirano je prigodno druženje s prigodnim programom. Prigodnim riječima okupljenim pripadnicima „Viteške“ brigade HVO-a i brojnim gostima, a okupilo ih se oko 400, obratili su se ratni zapovjednik IV bojne, satnik Ivica Drmić, ratni dušebrižnik brigade, fra Anto Tomas, sada na službi u župi Ulica u Brčko-distriktu, predsjednik Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu općine Ravne-Brčko, djelatnik hrvatskog Dokumentacijskog centra Domovinskoga rata za BiH, Mario Tomas, zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš. Prigodnim riječima, u ime HNS-a i predsjednika Dragana Čovića, obratio se predsjednik OO HDZ-a BiH Vitez i kandidat HNS-a na za Parlament F BiH Boris Marjanović, te burno pozdravljen, ratni zapovjednik brigade, pukovnik Mario Čerkez.

Pripadnici ove brigade borili su se protiv srpskih snaga i tzv. JNA za obranu Jajca, Travnika, Bugojna i cijele Lašvanske doline, kasnije i protiv daleko brojnijih i nadmoćnijih snaga Armije BiH, a nakon potpisanog Vašingtonskog sporazuma, skupa sa snagama A BiH, u oslobađanju dijelova općine Travnik i Novi Travnik, u oslobađanju Kupresa, Jajca, Vlašića, Glamočkog polja…! Samo u obrani Viteza poginula su 653 pripadnika HVO-a i civila, a među njima je najveći broj pripadnika „Viteške“ HVO brigade. Više od dvije tisuće njezinih pripadnika je lakše ili teže ranjeno.