FOTO: Svečano obilježena 23. obljetnica Viteške brigade

Predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Viteza, sa zapovjednicima bojni i satnija, prvo postrojavanje prve postrojbe u hrvatskim odorama, na mjesnom nogometnom igralištu u Šantićima nadomak Viteza, 18. rujna 1992. godine, odabrali su za Dan osnutka „Viteške“ brigade HVO.

Dvadesetdrugu godišnjicu Brigade Vitežani su proteklog tjedna svečano i dostojanstveno obilježili. Cijeli dan protekao je u raznim svečanostima, u župnoj crkvi sv. Jurja slavljena je sveta misa zadušnica koji je predvodio župnik, fra Marko Kepić, a na spomen-obilježja na Rijeci, Crvenom brcu i u Krčevinama, dragovoljci i predstavnici drugih udruga proistekli iz Domovinskoga rata, predstavnici svih struktura općinske vlasti, položili su cvijeće i upalili svijeće.

No, središnji dio svečanosti proslave održan je u kasnim poslijepodnevnim satima u viteškom naselju Gornja Večeriska, a proslavi su domaćini bili umirovljeni zapovjednici IV bojne „Viteške“ brigade, na čelu s ratnim zapovjednikom, satnikom Ivicom Drmićem. Uz spomen-obilježje podignuto u ovom naselju, uz počasni vod OS BiH, cvijeće su položili ratni zapovjednici ove brigade predvođeni pukovnikom Mariom Čerkezom, pripadnici IV bojne, izaslanstvo HNS-a, HDZ-a 1990., ratni zapovjednici drugih brigada i postrojba HVO-a s područja Lašvanske doline na čelu s general-bojnikom Ilijom Nakićem, te predstavnici OS BiH, koje je predvodila zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš.

U predvečerje na sportskom kompleksu u Gornjoj Večeriskoj organizirano je prigodno druženje s prigodnim programom. Prigodnim riječima okupljenim pripadnicima „Viteške“ brigade HVO-a i brojnim gostima, a okupilo ih se oko 400, obratili su se ratni zapovjednik IV bojne, satnik Ivica Drmić, ratni dušebrižnik brigade, fra Anto Tomas, sada na službi u župi Ulica u Brčko-distriktu, predsjednik Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu općine Ravne-Brčko, djelatnik hrvatskog Dokumentacijskog centra Domovinskoga rata za BiH, Mario Tomas, zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš. Prigodnim riječima, u ime HNS-a i predsjednika Dragana Čovića, obratio se predsjednik OO HDZ-a BiH Vitez i kandidat HNS-a na za Parlament F BiH Boris Marjanović, te burno pozdravljen, ratni zapovjednik brigade, pukovnik Mario Čerkez.

Pripadnici ove brigade borili su se protiv srpskih snaga i tzv. JNA za obranu Jajca, Travnika, Bugojna i cijele Lašvanske doline, kasnije i protiv daleko brojnijih i nadmoćnijih snaga Armije BiH, a nakon potpisanog Vašingtonskog sporazuma, skupa sa snagama A BiH, u oslobađanju dijelova općine Travnik i Novi Travnik, u oslobađanju Kupresa, Jajca, Vlašića, Glamočkog polja…! Samo u obrani Viteza poginula su 653 pripadnika HVO-a i civila, a među njima je najveći broj pripadnika „Viteške“ HVO brigade. Više od dvije tisuće njezinih pripadnika je lakše ili teže ranjeno.

Prethodni članakLjeto službeno gotovo, snijeg na Vlašiću
Sljedeći članakObilježena godišnjica smrti Marka Martinovića – Cara