FOTO: Svečano obilježena 22. obljetnica osnutka HDZ BIH u Vitezu

U svečarskom ozračju, u ponedjeljak navečer u hotelu „Vitez” obilježena je dvadesetdruga godišnjica osnivanja Općinske organizacije HDZ-a u ovom gradu. Svečanosti su bili prisutni članovi Općinskog odbora, stotinjak izaslanika iz temeljnih ogranaka i brojni gosti, a među njima i članovi Ž.O. koje je predvodila predsjednica Lidija Bradara, visoki dužnosnici ove stranke, Bariša Čolak, dopredsjednik Marinko Čavara i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović.

Prigodnim riječima prisutne je pozdravio općinski načelnik, Vlado Alilović, i sam član ove stranke, predsjednica Ž.O. Lidija Bradara, najavivši nove uspjehe stranke na jesenskim lokalnim izborima i Nikola Lovrinović, ocijenivši Općinsku organizaciju Viteza „jednom od najboljih u BiH”.

Dvadeste dvije godine je dug period djelovanja i rada jedne političke stranke. A mi smo, u te burne 22 godine u našu stranku, na dobrobit hrvatskog naroda i na dobrobit BiH, utkali želje, nade, borbu i brojne uspjehe koji su jasno vidljivi tamo gdje je naša stranka na vlasti”, kazala je u svom obraćanju predsjednica Općinske organizacije HDZ-a BiH u Vitezu, Marina Pendeš.

Govoreći kronološki o HDZ-u Viteza i uopće o ovoj najjačoj hrvatskoj stranci u BiH, ukazala je na značaj izlaska Hrvata na referendum za neovisnu BiH, što se ne rijetko „zaboravlja”. „A bez toga ne bi ni bilo Bosne i Hercegovine”, poručila je predsjednica Pendeš. Ukazala je i na nemjerljivu ulogu HDZ-a u organiziranju obrane hrvatskog naroda i BiH uopće. „Na žalost, kazala je Marina Pendeš, i sada i ubuduće, jer je takva politička klima u BiH, jer je takav odnos političkih snaga, borimo se i morat ćemo se boriti za svoja prava, za svoju ravnopravnost u srednjoj Bosni i u svojoj domovini Bosni i Hercegovini”.

Predsjednica Pendeš također je kazala kako su rad i angažman HDZ-a za bolje sutra, birači prepoznali, vidjeli i doživljavali pozitivnim i sve ove godine, bezrezervno, davali povjerenje HDZ-u BiH. „Mi smo, nedvojbeno i neosporno, temeljna stranka Hrvata u BiH, ali nas ta činjenica ne smije uljuljati. Moramo sve poduzeti da i na narednim izborima dobijemo povjerenje hrvatskog glasačkog tijela”.

Ukazala je Marina Pendeš i na „tihu”, stalnu reviziju Dajtonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u čemu sudjeluju i neke male, minorne hrvatske stranke. „No, mi ćemo se boriti za jednakopravnost hrvatskog naroda, a to možemo samo s vama, s povjerenjem hrvatskog biračkog tijela, koje će nam, vjerujem, biti ponovo ukazano i na jesenskim lokalnim izborima”, poručila je Marina Pendeš, burno pozdravljena od okupljenih HDZ-ovaca.

Svečarskom ugođaju svojim nastupom doprinijeli su i Mješoviti pjevački ansambl „Viteški akordi” i Izvorna muška pjevačka skupina iz MZ Krčevine, a svečanoj sjednici prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća ispred spomen-sobe 653 poginula branitelja Viteza i hrvatska civila.

Zvonimir Čilić / VL

{gallery}politika/hdz_vitez22{/gallery}