FOTO: Svečano obilježena 21. obljetnica utemeljenja PPN “Vitezovi”

Na skroman, ali svečan i dostojanstven način danas je u Vitezu obilježena 21. obljetnica formiranja postrojbe HVO-a za posebne namjene “Vitezovi”.

Za sve poginule i poslije Domovinskog rata preminule pripadnike PPN-a Vitezovi, jutros je u 8 sati, u viteškoj župnoj crkvi sv. Jurja služena sveta misa zadušnica.

U povodu 21. godišnjice formiranja PPN-a Vitezovi na grobove poginulih u Vitezu i u drugim srednjobosanskim mjestima položeno je cvijeće i upaljene su svijeće.

Veća skupina “vitezova”, zajedno uz obitelj Kraljević pohodila je i grob legendarnog zapovjednika Vitezova, Darka Kraljevića, na viteškom groblju Kruščica, a uz njegovo spomen poprsje, postavljeno ispred Hrvatskog doma u Vitezu, cvijeće su položili i svijeće upalili njegovi prijatelji i suborci.

Za sve preminule Vitezove, ali i sve druge hrvatske branitelje položeni su vijenci i upaljene svijeće na središnjem spomen obilježju u Križančevom selu.

PPN “Vitezovi” formirana je od pripadnika HOS-a iz Viteza, ali i drugih mjesta Središnje Bosne i ostavila je dubok trag u obrani Središnje Bosne najprije od srpske, a kasnije i u obrani Lašvanske doline od muslimanske agresije. PPN Vitezovi imali su značajan udio i u vojnim akcijama 1995. godine kada su od srpskih paravojnih snaga oslobađani zapadni dijelovi BiH.

Kroz ovu postrojbu prošlo su 222 pripadnika, a na ratištima Viteza, Travnika, Stoca, Čapljine, Lašvanske doline i Središnje Bosne, Kupresa, Glamoča, Jajca, Mrkonjić Grada…, zauvijek ih je ostalo više od 50. Doslovce, svi pripadnici PPN-a Vitezovi bili su jednom ili više puta lakše ili teže ranjeni.

IMG 4186IMG 4193IMG 4200IMG 4209IMG 4226IMG 4234IMG 4274IMG 4282IMG 4299IMG 4310IMG 4330