FOTO: Svečano obilježen blagdan svetog Juraja

U okviru obilježavanja blagdana sv. Jurja, nebeskog zaštitnika župe Vitez, najmnogoljudnije u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, priređeno je niz kulturnih i vjerskih svečanosti, a centralni dio obilježavanja ovog blagdana svakako je blagdanska sveta misa slavljena u dvorištu župne crkve.

Blagdanskoj svetoj misi prethodile su molitvene svečanosti trodnevnice slavljene u župnoj crkvi sv. Jurja.

Uz koncelebraciju mjesnog župnika fra marka Kepića, gučogorskog gvardijana fra Zorana Livančića i dekana Travničkog dekanata, prečasnog Stipe Kneževića, te još desetak svečenika iz župa Lašvanske doline, blagdansku svetu misu je predvodio dr. prof fra Ivan Šarčević, glavni urednik „Svjetla riječi”, glasila Franjevačke provincije Bosne Srebrene i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Sveta misa je tradicionalno slavljena u dvorištu župne crkve, a unatoč prijetećoj kiši okupilo se više od dvije tisuće vjernika iz Viteza ali i iz drugih župa s područja srednje Bosne. Među vjernicima bili su i mnogi ugledni Vitežani iz svih oblasti života i rada, a predvodili su ih predsjednica OO HDZ-a BiH i zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš i općinski načelnik Viteza, Vlado Alilović.

Kao i uvijek do sada, znatan broj vjernika bio je obučen u živopisne narodne nošnje Hrvata srednjobosanskog područja, a nakon svete mise, već tradicionalno, u dvorištu župne crkve upriličeno je pučko slavlje. Sudjelovale su izvorne pjevačke i folklorne skupine iz više župa srednjobosanskog područja, a lijepom ugođaju, s domaćim viteškim štihom, doprinijele su članice viteške Udruge „Hrvatska žena”, čiji i je osnovni cilj čuvati i njegovati kulturnu baštinu ovdašnjih Hrvata.

{gallery}drustvo/sv_juraj{/gallery}