FOTO: Svečano obilježen blagdan Duhova

Župljani Nove Bile u nedjelju su na svečan način obilježili blagdan Svetoga Duha, svoga nebeskog zaštitnika. U dvorištu župne crkve blagdansku svetu misu je predvodio fra Velimir Valjan, profesor na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu, rođen u travničkoj župi Ovčarevo.

U koncelebraciji je sudjelovalo više svećenika a među njima i gučogorski gvardijan fra Zoran Livančić. Okupio se veliki broj vjernika iz župa Lašvanske doline, ali i iz udaljenih krajeva. Prisutni su bili i mnogi dužnosnici političke, zakonodavne i izvršne vlasti Travnika i Srednjobosanske županije, a među njima i općinski načelnik Viteza, Vlado Alilović, federalna parlamentarna zastupnica, Slavica Josipović i zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš. A kao i uvijek do sada, znatan broj vjernika bio je u tradicionalnim narodnim nošnjama travničkog i drugih krajeva srednje Bosne.

Uvod u proslavu blagdana Duhova u novobiljanskoj župi bila je dobro posječena molitvena svečanost trodnevnice – duhovne obnove župljana uoči velikog kršćanskog blagdana Duhova.

Ova travnička župa i župna crkva Svetoga Duha, postali su i u svijetu poznati tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata. Naime, u to vrijeme u crkvi je bila smještena i Franjevačka bolnica „Dr. fra Mato Nikolić”, koja je bila i ostala simbol patnje i stradanja, ali i upornosti, hrabrosti i žilavosti ovdašnjih Hrvata.

{gallery}drustvo/duhovi_nova_bila12{/gallery}

Zvonimir Ćilić / VL