FOTO: Spomen na poginule u Donjoj Večeriskoj

altU župama Travničkog dekanata blagdan sv. Josipa posebno svečano slavi se u u Rankovićima u novotravničkoj i Turbetu u travničkoj općini. Sveti Josip je, naime, nebeski zaštitnik ovih župa. No, već odavno svetog Josipa mještani naselja Donja Večeriska u općini Vitez doživljavaju i slave kao svog zaštitnika, uz sv. Jurja koji je nebeski zaštitnik župe Vitez.

A tog blagdanskog dana s posebnim pijetetom mještani Donje Večeriske sjećaju se i osmorice svojih sumještana, Jusipa Lovrića, Ive Radoša, Ante Franjića Barišića, Nike Drmića, Stipe Drmića, Ilije Drmića, Markovog, Marka Drmića, Ilijinog, Ilije Drmića, Jozinog, Vitomira Drmića i Marka Vinca, poginulih u prošlom radu.

U spomen na poginule ove je godine na mjesnom groblju u Donjoj Večeriskoj slavljena sveta misa zadušnica koju je predvodio fra Mirko Bobaš.

Svetoj misi prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-obilježje podignuto u znak siječanja na poginule mještane Donje Večeriske, naselja sa nešto više od dvjestotinjak žitelja hrvatske nacionalnosti. Uz rodbinu i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, to su učinili i predstavnici političke i izvršne vlast općine Vitez, na čelu s općinskim načelnikom Vladom Alilovićem.

{gallery}drustvo/veceriska_obljetnica{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL