FOTO: Psi lutalice ugrožavaju ljudska prava?!

Iz ureda pravobranitelja BiH objavljeno je neobično priopćenje u kojemu se navodi kako je od odgovarajućih tijela vlasti zatražena informacija o tome što se poduzima kako bi se napokon riješio problem čopora napuštenih pasa koji lutaju ulicama bosanskohercegovačkih gradova i sve češće napadaju ljude.

Pravobranitelji su se napuštenim psima pozabavili nakon brojnih pritužbi stanovnika Sarajeva, koji drže kako su im zbog učestalih napada pasa ugrožena ljudska prava definirana Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Sarajevska hitna pomoć i bolnice izvijestili su o više od 900 slučajeva ugriza napuštenih pasa tijekom protekle dvije godine, zbog kojih su građani morali potražiti liječničku pomoć.

Procjenjuje se kako je u cijeloj državi na tisuće takvih incidenata.

“Alarmantno je da se za prvih deset mjeseci ove godine broj ugriza u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećao za 35 posto”, izjavila je lokalnim medijima ravnateljica sarajevske hitne pomoći Sena Softić-Taljanović.

Pse lutalice u BiH nitko ne uklanja s ulica gradova od 2009. godine, kada je državni parlament usvojio zakon o dobrobiti i zaštiti životinja. Tim je zakonom praktično ukinuta šinterska služba, a lokalne zajednice dobile su obvezu izgradnje azila za pse koji bi ondje čekali udomitelje, piše Hina.

Kao i u brojnim sličnim slučajevima, ispostavio se kako općine i gradovi nemaju novaca za gradnju takvih skloništa, pa se državni zakon pokazao neprovodljivim.

Problemom pasa lutalica djelomice se bave tek veterinarske službe, koje provode kastraciju životinja, no riječ je o zanemarivom broju u odnosu na ukupni broj napuštenih pasa.

Veterinarski stručnjaci upozoravaju kako je samo pitanje trenutka kada će se u gradovima pojaviti bjesnilo, jer će neki od napuštenih pasa na rubnim dijelovima naseljenih mjesta prije ili kasnije doći u kontakt sa zaraženim divljim životinjama koje su prenositelji virusa te smrtonosne bolesti.

Ovaj problem nije zaobišao ni općinu Vitez, što možete vidjeti u fotogaleriji koju vam donosimo. Fotografije su nam poslali naši vjerni čitatelji te im se ovim putem zahvaljujemo. Također, koristimo priliku pozvati i sve ostale da nam, ukoliko imaju, proslijede fotografije pasa lutalica u našem gradu.

Ukoliko mislite da je ovo uistinu problem stavite ‘lajk’ ili napišite svoj komentar.

{gallery}vijesti/lutalice{/gallery}