FOTO: Proslava blagdana i blagoslov crkve

altBlagdan sv. Josipa, svog nebeskog zaštitnika ove su godine posebno svečano i s puno zadovoljstva i skrušenosti obilježili vjernici novotravničke župe Rankovići i njihovi brojni gosti iz župa Travničkog dekanata.

Uz koncelebraciju mjesnog župnika don Jure Gavranića, dekana Travničkog dekanata, don Stipe Kneževića i desetak svećenika okolnih župa, blagdansku svetu misu, slavljenu dan ranije, u nedjelju, predvodio je provincijal dominikanac, dr. Anto Gavrić iz Zagreba, rođen u BiH, u općini Teslić.

Blagdanska sveta misa slavljena je u novoj prepunoj crkvi koja još uvijek nije u potpunosti završena. Okupio se veliki broj vjernika, među kojima su bili i ugledni dužnosnici političke i izvršne vlasti a predvodili su ih visoki dužnosnici dva HDZ-a, Rudo Vidović, Slavica Josipović i Zdenka Džambas. Pred početak misnoga slavlja, po ovlasti vrhbosanskog nadbiskupa, uzoritog kardinala Vinka Puljića, , crkvu je blagoslovio dr. profesor don Pavo Jurišić, dekan bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Nakon blagoslova crkve , već narednih dana pristupit će se uklanjanju stare lijepe crkve zubom vremena narušene, izgrađene 1937. godine, kada je osnovana i župa Rankovići. Uklanjanje stare crkve treba uraditi što prije, da bi se mogla nesmetano završavati nova crkva i urediti okološ.

Temelji za novu crkvu zakopani su 2008. godine, a na blagdan sv. Josipa 2009., uz kumstvo župljana, Martina i Snježane Banović te Stipe i Ljubice Jurišić, temeljni kamen za novu crkvu blagoslovio je uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Prema investicijskom projektu izgradnja crkve će stajati 1.280.000 KM i bit će, opće je mišljenje, jedna od najljepših na srednjobosanskom području. Do sada je, uz maksimalnu štednju gdje god je to bilo moguće, utrošeno oko 700 tisuća KM, a prema riječima župnika don Jure Gavranića, potrebno je još najmanje 200.000 KM da bi se crkveno zdanje dovelo u optimalne uvjete, ali s tim novcem crkva u potpunosti neće moći biti završena.

Župa Rankovići je osnovana 1937. godine, po zadnjem crkvenom popisu u 516 obitelji živi 1812 župljana, a broj je u posljednji desetak godina u potpunosti stabiliziran.

{gallery}drustvo/rankovici_crkva{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL