FOTO: Promovirana monografija ‘Josipa Bralo – Mala monografija’

Na inicijativu predsjednika HKD „Lašva” iz Viteza, Željka Kocaja, grupa autora napravila je knjigu sjećanja na mladu akademsku slikaricu Josipu Bralo, koja je umrla 14. ožujka 2010. godine, u 30. godini života. Knjiga nosi naziv „Josipa Bralo – Mala monografija”, a zbir je najuspješnijih likovnih radova ove mlade i vrlo talentirane slikarice i sjećanja i podsjećanja na omiljenu Josipu svima koji su je bolje poznavali.

Urednik ove vrijedne knjige koja će oteti zaboravu prerano preminulu Josipu Bralo, je istaknuti viteški kulturni djelatnik, književnik i publicist, Željko Kocaj, a suradnici na izradi knjige bili su kolege i prijatelju pokojne umjetnice, Dejan Pranjković, Toni Zlojo, Branka Jukić, Josip Mijić, Svetislav Cvetković i Josipina majka Ljerka.

Josipa je pisala i eseje o umjetnosti i tekstove o kulturnim događanjima u časopisima „Akademija”, „Glasilo”, „Panorama”, pa se i jedan broj tih tekstova našao u knjizi.

U četvrtak navečer u dvorani HKD Napredak u Vitezu, o ovoj knjizi, o liku i djelu i umjetničkom opusu Josipe Bralo, govorili su autor, Željko Kocaj, , predsjednik ULSLD, Zdenko Jurišić, Toni Zlojo i fra Zoran Livančić.

Posjetitelji su imali priliku i kupiti ovu monografiju po cijeni od 20 KM.

Josipa Bralo rođena je 9. listopada 1980. u Vitezu gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Likovnu akademiju završila je u Širokom Brijegu 2004. na odsjeku grafike u klasi prof. Mire Petrića. Sudjelovala je na likovnim kolonijama u Travniku, Novoj Biloj, Posedarju, Vitezu, Medulinu…! Bila je članica Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline. Dobitnica je nagrade za grafiku na 2. biennalu umjetnosti minijature BiH u Tuzli 2003. godine. Radila je u KŠC „Petar Barbarić” u Travniku gdje je predavala likovnu umjetnost. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i u inozemstvu.

{gallery}kultura/monografija_jbralo{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL