FOTO: Premijera predstave ‘Pipov tajni prolaz’ GKM-a Vitez oduševila više od 500 posjetitelja

Gradsko kazalište mladih „Vitez” u petak navečer je, premijernom izvedbom predstave „Pipov tajni prolaz”, oduševilo više od 500 posjetitelja u krcatoj kazališnoj dvorani Hrvatskog doma u Vitezu. Mladi viteški glumci još su jednom podsjetili zašto slove za najuspješnije omladinsko kazalište u Bosni i Hercegovini.

„Pipov tajni prolaz” predstava je vrlo snažne poruke, a govori nam o onome čemu bi se trebali okrenuti u današnjem svijetu. Trebali bi se vratiti u djetinjstvo i barem u slobodno vrijeme ući u bajke, jer tamo je sve tako lijepo i savršeno. Jedno takvo putovanje ponudila je i nova predstava viteških kazalištaraca. Istina, putovanje koje nije zadivilo samo svojom ljepotom, nego i dobro nasmijalo kako najmlađe, tako i one starije. Posebno je oduševila spretnost i talent podmlatka GKM Vitez. Debitantska režija mladog, osamnaestogodišnjeg, glumca i redatelja GKM Vitez, Marka Mirkovića, izmamila je višeminutni pljesak viteške publike.

„Teško je pronaći prave riječi. Hvala cijeloj ekipi koja je radila na ovoj predstavi, a posebno našoj dragoj publici koja nas svaki put iznova pozitivno iznenadi posjetom i reakcijama. Ovo nam pokazuje kako smo na pravom putu te kako je naše kazalište istinski kulturni brend Viteza i Središnje Bosne”, izjavio je Marko Mirković, redatelj predstave „Pipov tajni prolaz”, inače dugogodišnji i vrlo uspješni mladi glumac GKM Vitez.

Autorica teksta, Anela Križanac, na odličan je i nadasve duhovit način osuvremenila jednostavne bajke i naprosto je fascinantno kako samo jedna najobičnija bajka može izazvati jaku emociju i probuditi nostalgiju.

„Vrlo sam ushićena, predstava me oduševila. Ovo je praizvedba predstave i zahvaljujem se glumcima GKM Vitez što su oživjeli moj tekst, koji je inače i moj diplomski rad”, rekla je autorica teksta, Anela Križanac.

Publika je više puta tijekom predstave burnim pljeskom nagradila mlade glumce, a na koncu predstave ovacijama ih nekoliko puta vratila na scenu.

„Kako smo i najavljivali, predstava je protekla odlično. Iskreno hvala našoj dragoj publici što nas je i ovoga puta, kao uvijek do sada, podržala te prepoznala naš rad. Vjerujemo da smo i ovom predstavom potvrdili kako je Vitez potvrdio svoje mjesto na kulturnoj mapi Bosne i Hercegovine. Ponosan sam što sam dio obitelji Gradskog kazališta mladih Vitez”, izjavio je Bruno Grebenar, mladi glumac i redatelj nekoliko kazališnih predstava GKM „Vitez”.

„Svi mi glumci se nadamo da je publika bila zadovoljna, jer smo i mi prezadovoljni izvedbom. I to je taj osjećaj…kada znaš da si predstavu izveo kako treba”, rekla je Matea Bošnjak, dvanaestogodišnja glumica GKM Vitez, koja je u ovoj predstavi tumačila lik kralja Bajkara.

“Redateljski prvijenac našeg Marka Mirkovića jednostavno je oduševio. Naši mladi glumci večeras su bili fenomenalni i pokazali koliki potencijal imamo u našem kazalištu. Ponosan sam na ekipu koja je radila na ovoj predstavi, ali i na sve one koji su u proteklih šest godina našeg postojanja doprinijeli da Gradsko kazalište mladih Vitez bude prepoznatljivo i van granica BiH. Ovim putem u ime cijele ekipe pozdravljam i našu prvu studenticu glume, Mirnu Mišković”, istaknuo je voditelj GKM Vitez, Ivan Sajević.

O predstavi:

„Pipov tajni prolaz” bajka je namijenjena široj publici, s elementima humora. Predstava obiluje promijenama, kako likova, tako i njihovih karaktera.
Bajkar, kralj zemlje Bajke, vodi miran život sa svojim vjernim podanicima, likovima iz bajke.
Glavni lik Pipo, kraljev je izaslanik koji zadovoljno šeće svijetom bajki. Ali Pipo nije običan izaslanik, on ima i neke moći. Može razgovarati i s publikom i s likovima iz bajki. Jako je sretan zbog susreta s publikom, te ih pobliže upoznaje s likovima. Njegov tajni prolaz dijeli Bajku od stvarnosti.
Dječak iz stvarnosti ima veliku želju, ući u svijet bajki. Nakon što ga Pipo pusti kroz svoj prolaz, dječak mijenja stanje u Bajci…
Nastaju velike promijene i preokreti, stanovnici Bajke imaju druga zanimanja, a sam dječak iz stvarnosti ima jako dobar razlog zašto…

Igraju: Ivona Matošević, Matea Bošnjak, Svjetlana Adžić, Antonela Jurišić, Marija Gudelj, Petar Pejović, Paula Radić, Ana Ramljak, Katarina Ramljak, Martina Ramljak, Ivana Bošnjak, Franciska Plavčić, Paula Grebenar, Anita Ramljak, Kristina Gudelj, Mirna Matković, Berna Mišković, Antonela Lukić, Valentina Jurković, Ana Gabrić, Marin Bikić, Ana Maros, Slaven Čalić, Ivan Blaž, Filip Križanac.

Za glazbu je bila zadužena Nataša Todorović, za rasvjetu Bruno Grebenar, fotografiju potpisuje Filip Šarić, a grafičku pripremu Borislav Sučić.