FOTO: Predstavljena knjiga „Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike“

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, podružnica Vitez, u okviru aktivnosti promocije kulture i izdavačke djelatnosti organiziralo je predstavljanje zanimljivog znanstvenog i književnog uratka „Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike“, autora Velimira Bugarina iz Travnika, zadarskog studenta, profesora povijesti, etnologije i kulturne antropologije.

Tematsko težište ove knjige je na prikazu rada hrvatskih misionara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Africi i predstavlja zanimljivo i na našim prostorima dosta rijetko obrađivano štivo.

Knjigu su predstavili don Ivica Štironja, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH i poznati franjevački intelektualac, fra Pero Vrebac, inače urednik knjige koja je tiskana u nakladi „Svjetla riječi“. Oba promotora knjige su i sami svojevremeno bili misionari u Africi, a fra Pero Vrebac je kao misionar čak četrnaest godina.

Nakon predstavljanja knjige upriličeno je prikazivanje dokumentarnog filma „Fra Vjeko Ćurić – bosanski mučenik“, redatelja Jakova Sedlara. Film govori o životu poznatog misionara Vjekoslava Ćurića iz žepačke župe Osova, ubijenog u Ruandi 31. siječnja 1998. godine. U Ruandi upamćen kao “afrički Oskar Schindler”, fra Vjeko je ostavio neizbrisiv trag dobrote u zemlji u kojoj je proveo punih 15 godina.

FOTO: Milosrđem do siromaha

Prethodni članakVIDEO: Vitežanka Josipa Strukar najuspješnija sportašica Novog Travnika
Sljedeći članakRaguž “otvoren za razgovore” o ulasku HDZ 1990 u parlamentarnu većinu na razini BiH, umjesto HDZ BiH