FOTO: Potpisani ugovori o studentskim stipendijama općine Vitez

Na prigodnoj svečanosti u srijedu, 11. travnja, je u dvorani Općinskog vijeća Vitez 61 student potpisao ugovor o stipendiranju. Općina Vitez, kako je kazao općinski načelnik Vlado Alilović, stipendije dodjeljuje sukladno financijskim mogućnostima, a dobili su ih oni studenti, bez obzira na godinu studija, koji su ispunili tražene kriterije raspisanog natječaja.

Kriteriji natječaja se ne odnose na brucoše koji su srednju školu završili kao učenici generacije, a takvih je, ovaj put, bilo šestoro, te studenti Romi, a ovaj je put, po toj osnovi, stipendiju dobila jedna studentica. Stipendija iznosi 100 KM, deset mjeseci u godini, a za obnovu ugovora o stipendiranju za narednu akademsku godinu treba donijeti potvrdu o uspješnom završetku prethodne.

Od ranije općina Vitez stipendira 64 studenta, što je ukupno 125 općinskih stipendista s raznim studijskim smjerovima na sveučilištima u BiH i u Republici Hrvatskoj. Uz to, treba reći, da općina Vitez s po 30 KM pomaže 9 srednjoškolaca, te s po 20 KM 6 osnovaca iz romske populacije.

Značajno je naglasiti kako je u Nacrtu proračuna općine Vitez bilo predviđeno 100 000 KM za stipendije, što je na 32. sjednici OV Vitez prilikom usvajanja proračuna povećano na 125 000 KM. Iznos koji općina Vitez izdvaja za stipendije je zasigurno među najvećim, ako ne i najveći, u SBŽ.

Uz općinske stipendije (125 studenata) treba znati da i jedan broj viteških tvrtki i HKD Napredak (uz svesrdnu pomoć viteških gospodarstvenika i općinskih vijećnika Alojza Mlakića, Franje Rajkovića i Pere Gudelja), podružnica u Vitezu, stipendiraju studente za svoje ali i za opće potrebe. U tomu se ističu „Econommic”, „Ecos”…, ali i neke druge tvrtke, pa se može reći da oko 300 viteških studenata ima stipendiju u mjesečnom iznosu od 100 – 300, pa i više KM. Isto tako, neke tvrtke (Econommic…) stipendiraju i sve srednjoškolce, djecu svojih uposlenika, a tim putom, od prošle godine, krenule su i neke druge viteške tvrtke.

{gallery}drustvo/stipendije_vitez12{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL