FOTO: Pješice u Bleiburg

Sjenama brojnih nedužnih žrtvama Križnoga puta ove će se godine u Bleiburgu pokloniti poznati hodočasnik – pješak, Marinko Jurišić – Špiro, pukovnika HVO-a (1963.), iz Vidoša u travničkoj župi Ovčarevo.

Jurišić je pet puta pješice hodočastio iz Travnika u Vukovar, u nekoliko navrata u Škabrnji i Čavoglane Hodočastio je i u druga hrvatska stratišta i katolička svetišta, a ove je godine odlučio, u spomen na žrtve partizanskog zločina, pješačiti u Bleiburg, poznato, tužno i simbolike puno, polazište i ishodište stradanja više stotina tisuća hrvatskih civila i hrvatskih vojnika.

Među tim žrtvama je i Marinkov Stric Ilija, za čije se mjesto stradanja kao ni za grob ne zna, kao uostalom i za tisuće i tisuće drugih žrtava krvavog Križnoga puta.

„Već nekoliko godina sam planirao ići pješice u Bleiburg, pokloniti se nedužnim žrtvama među kojima su i brojni Hrvati Travnika, Viteza, Novog Travnika, Bugojna Busovače…, čiji broj, njihova imena nikada i nigdje nisu zabilježena. A znamo, da je ta brojka zastrašujuće velika“, kazao je Marinko prije nego što je, u utorak u 8 i 30 sati, krenuo na to 520 km dugo hodočašće ispred travničke vojarne.

„Travnik je veliko stradalnik iz Drugog svjetskoga rata, a upravo u tadašnjoj vojarni, koja je to i sada, poginuli su i svirepo ubijeni posljednji hrvatski branitelji Travnika. To mjesto je puno simbolike kada su stradanja Hrvata u pitanju, pa sam odlučio krenuti s tog mjesta, iako je tada, 20., 21., i 22. studenog 1944. cijeli Travnik bio veliko hrvatsko (ali i muslimansko) stratište, a zločine su počinili partizani, pripadnici „oslobodilačkih“ krajiških brigada.

Istaknutom pripadniku HVO-a, dragovoljcu Domovinskoga rata, upornom hodočasnik – pješaku, na putu dugom 520 km, u Okučanima će se pridružit dvojica prijatelja iz Hrvatske, te Vitežanin Andrija Livančić i Marinkova kćerka Sarafina, mostarska studentica.

„Put je dug, naporan, sam sam do Okučana,a vrijeme ću „kratiti“ razmišljanjem o obitelji, životu uopće, o hrvatskim žrtvama u Drugom svjetskom i u nedavnom Domovinskom, u kojima su strašna stradanja pretrpjeli Hrvati Travnika i susjedni nam općina. Veliki dio vremena provodit ću i u molitvi, a u bleiburšku dolinu planiram stići 15. u prvim popodnevnim satima. Sutradan, uz brojne druge hodočasnike iz Travnika, i cijele Lašvanske doline, koji će u Beliburg stići osobnim automobilima i organizirano autobusima, prisustvovat ću svetoj misi zadušnici koju će predvoditi zagrebački nadbiskup, uzoriti kardinal, Josip Bozanić“.

U organizaciji ovoga desetodnevnog hodočašća sudjelovala je Srednobosanska županijska Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a (čiji je član i Marinko Jurišić – Špiro), na čelu s njegovim prijateljem i suborcem, pukovnikom Jozom Stojakom – Mungosom, a put je pomogao i jedan broj sponzora s područja Lašvanske doline.