FOTO: Petar Barbarić povezuje Travnik i Ljubuški

Već desetak godina vodi se postupak beatifikacije za slugu Božjeg Petra Barbarića, umrlog 15. travnja 1897. godine u Travniku. Petar je rođen 19. svibnja 1874. u Šiljevištima kod Klobuka u općini Ljubuški, bio učenik u travničkom sjemeništu, a teška bolest bila je jača od njegovog tijela, želje, htijenja, planova i umro je na Veliku četvrtak, dan Euharistije koju je neizmjerno štovao. Dva dana prije smrti, na Veliki utorak ispunila mu se velika želja jer mu je dopušteno položiti nabožne zavjete „vječnog siromaštva, čistoće i poslušnosti“ i biti primljen u Družbu Isusovu.

Pokopan je u travničkom groblju „Bojna“, a 1935. godine Vrhbosanski ordinarijat u Sarajevu odobrio je da se tijelo sluge Božjeg Petra Barbarića ekshumira i sahrani u crkvi sv. Alojzija, u zdanju znamenite travničke Nadbiskupskog sjemeništa gdje je Petar stjecao svećenička zvanja. Iz crkve sv. Alojzija njegovi posmrtni ostaci su nestali početkom komunističke vladavine, a pronađeni su prije dvanaestak godina u metalnom lijesu zazidanom u dio jednog pregradnog crkvenog zida.

Vjerni katolički puk Lašvanske doline i cijele srednje Bosne desetljećima hodočasti na groblje Bojna gdje su prvi put pokopani posmrtni ostaci Petra Barbarića. Sada, uz groblje Bojna hodočaste u sjemenišnu crkvu sv. Alojzija i kriptu gdje je pokopan sluga Božji Petar Barbarić, gdje se, od kako je obnovljena ova crkva, svakog četvrtka služi sveta misa i moli se za Petrovu beatifikaciju.

Tako je bilo i u četvrtak, 12. ožujka, a svetoj misi koju je predvodio vlč. Boris Salapić, u prepunoj crkvi sv. Alojzija bilo je i izaslanstvo Ljubuškog: Ante Mišetić, predsjednik Zapadno- hercegovačke županijske Skupštine, Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, Tihomir Kvesić, predsjednik Općinskog Vijeća Ljubuški, Jozo Zadro direktor Osnovne škole u Klobuku, te predstavnici Mjesne zajednice Klobuk.

Razgovarali su s ravnateljem Katoličkog školskog centra o čvršćoj suradnji ove ugledne obrazovne ustanove s obrazovnim institucijama Klobuka, Ljubuškog i drugih područja Zapadne Hercegovine, o suradnji i na drugim područjima, o tiskanju životopisa sluge Božjeg Petra Barbarića, te o danu ovoga Centra i Danu sjemeništa u Travniku.

Uz ravnatelja KŠC „Petar Barbarić“, vlč. Željka Marića, domaćini gostima iz Ljubuškog bili su i predsjednik Općinskog vijeća Travnik, Niko Grganović i zastupnik u srednjobosanskoj županijskoj Skupštini, Ivan Sajević.

Prethodni članakVitežanin Roberto Soldić nastupa na Arti Fighting Championship 4
Sljedeći članakU većem dijelu Bosne otežan promet zbog zasniježenog kolovoza, u Hercegovini mokar i mjestimično klizav kolovoz