FOTO: Otvoren Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu

Simboličnim činom presijecanja vrpce, što je učinila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u utorak je u Vitezu svečano otvoren Konzulta Republike Hrvatske. Konzulat je smješten u zgradi Franšiznog centra BiH, u zoni Poslovnog centra PC – 96, opremljen je najsuvremenijom opremom i sigurnosnom tehnikom, u konzultatu će šest dana u tjednu raditi petoro djelatnika, a već nakon svečanog otvaranja, uz čestitke predsjednice Republike Hrvatske, službenici su primili i prve stranke.

Na čelu Konzulata u Vitezu bit će dugogodišnji uposlenik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH, Pero Bilušić, prvi suradnik veleposlanika Ivana Del Vechia.

I u vremenu kada Hrvati na području srednje Bosne, i ne samo na tom području, žive opterećeni političkom, nacionalnom,  konstitutivnoj…, nesigurnosti i ugroženosti, u vrijeme masovnog, čini se nazaustavljivog iseljavanja, otvaranje Konzulata u Vitezu, u srcu srednje Bosne, u snažnom gospodarskom središtu…, svakako je za njih čin ohrabrenja, poruka, da je tu s njima, da skrbi za njih, Republika Hrvatska. I može se reći, da je otvaranje Konzulata u Vitezu, kojemu iz dvije županije, Srednjobosanske i dijelom Zeničko-Dobojske (Žepče, Zenica i Kakanj) gravitira 127 tisuća Hrvata, nakon niza „tmurnih“ dana, utorak 15. svibnja za srednjobosanske Hrvate, dan radosti, nade, ohrabrenja piše Vitez.info.

A upravo u tom smjeru u svom kratkom obraćanju, koje je prethodilo otvaranju Konzulata govorio je predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara.

„Sumnjalo se, odgađalo se, u određenim trenucima činilo se da Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu i neće biti. Na sreću sadašnja Vlada i Vi predsjednice, razumijete što ovaj čin znači za Hrvate srednje Bosne. Jer, nije ovo samo čin administrativnog olakšanja građanima u sređivanju i dobivanju hrvatskih dokumenata. Naime, nama treba, a potvrda toga je i ovaj Konzulat, i trasiranje puta ka Europskoj uniji, NATO-u i drugim euro- atlantskim integracijama. Treba nam podrška u našim htijenjima i nastojanjima izboriti se za ravnopravnost s ostala dva naroda, na čemu se, uostalom, temelji Bosna i Hercegovina. To su naše nade, ciljevi, nastojanja, jer samo tako, uz potpunu ravnopravnost sva tri naroda – konstitutivnu, nacionalnu, konfesionalnu…, ova država ima izglednu i bolju budućnost“, kazao je predsjednik Federacije, Marinko Čavara, uz isticanje velike zahvale Hrvata iz srednje Bosne i cijele BiH, na pomoći i podršci koju imaju od Republike Hrvatske.

Burnim pljeskom dočekana, pozdravljana…, prigodno je govorila i predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović.

„Radujem se susretu s vama, radujem se i uživam u ovim trenucima koje smo dugo čekali. Konačno, sada, vi Hrvati iz srednje Bosne imate „jednu točku“ – Konzulat gdje ćete se moći obraćati i ne samo kada su u pitanju dokumenti Republike Hrvatske na koje kao građani Hrvatske imate pravo, nego i u drugim raznim prigodama i potrebama. Ovo će, vjerujem i da hoće, ovaj Konzulat, biti sidro u središnjoj Bosni za koji će se vezati ostanak i opstanak ovdašnjih Hrvata, temeljac razvoja gospodarstva, točka i izlazište i dolazište još bolje suradnje s Republikom Hrvatskom. Ovdje žive radišni i poduzetni ljudi, znamo njihove teškoće i probleme, imamo i i mi u Hrvatskoj, ali će Hrvatska maksimalno pomoći da ovi vrijedni ljudi tu, na svojoj grudi i ostanu, da ne moraju ići „trbuhom za kruhom“. Ovdje je vaša budućnost, a i otvaranje Konzulata jasno govori i poručuje, niste sami, uz vas je i vaša Republika Hrvatska. Radit ćemo, davati svoj doprinos u nastojanjima za bolje sutra Hrvata i drugih koji ovdje žive s vama. Podržat ćemo hrvatski narod u svim segmentima života i rada, ali i Bosnu i Hercegovinu na putu ka Europskoj uniji. Vjerujem u skoru našu zajedničku budućnost u EU. A to je put ka boljem životu, prosperitetu Hrvata u Lašvanskoj dolini, srednjoj Bosni i u Bosni i Hercegovini“, poručila je predsjednica Republike Hrvatske, koja je u Vitezu dočekana spontano, s ljubavlju koja je njoj već četvrti put iskreno iskazana.

Na svečanosti otvaranja Konzulata u Vitezu bili su i brojni hrvatski dužnosnici svih razina vlasti, a predvodili su ih, Josip Kvasina, Lidija Bradara, Marinko Čavara i dr. Dragan Čović. Skupa s predsjednicom Kolindom Grabar Kirarović u Vitezu su bila je izaslanica Vlade RH, Zdravka Bušić, zatim državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas, visoko izaslanstvo Udruge bosanskih Hrvata u Hrvatskoj „Prsten“, predvođeno predsjednikom Mijom Marićem, tajnikom Marjanom Biškićem, Ivicom Nuićem, Markom Pipunićem, Stipom Matićem.

Mjesec beba