FOTO: Osnovna škola ‘Bila’ proslavila 84. rođendan

altOsamdesetčetvrtu godišnjicu postojanja i Dan Osnovne škole „Bila” u istoimenoj viteškoj Mjesnoj zajednici, u četvrtak su svečano obilježili učenici, njihovi nastavnici, roditelji i brojni gosti.

Ova škola osnovana je daleke 1928. godine, a u svojoj povijesti rad je prekidala 1944. kada je njemačka vojska zaposjela školu i ratnih 1993. i prve polovice 1904.. U novu školsku zgradu useljeno je 1978.

Trenutno, nastavu na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu pohađa 459 učenika, a znanje im prenosi 28 nastavnika i profesora, na čelu s ravnateljem Vinkom Bošnjakom. U novu 2012/2013. školsku godinu upisana su 43 prvašića, petoro više nego prethodne školske godine.

Proteklih desetak pa i više godina ova škola u nastavnim i izvan nastavnim aktivnostima bilježi zapažene, iznad prosječne rezultate na raznim školskim natjecanjima općinske, županijske i federalne razine, a rezultatima se ističu ekološka, folklorna, dramska, likovna, malonogometna… sekcija, te sekcija Crvenog križa.. Učenici ove škole sa svojim nastavnicima, kao županijski pobjednici (dva puta) nastupili su na ekološkom kvizu „Lijepa naša” u Republici Hrvatskoj, prošle su godine predstavljali Srednjobosansku županiju na svehrvatskoj smotri „Dani kruha”, također u Hrvatskoj. Dvije su godine bili uzastopno pobjednici ekološke akcije „najuređenije školsko dvorište”, koju je pokrenula viteška tvrtka „Ecos”. Osvojili su prvo i drugo mjesto na županijskom natjecanju iz matematike, izgradili su nogometno, odbojkaško i košarkaško igralište, a sve su to „opasali” a blizu 4 tisuće sadnica listopadnog i zimzelenog drveća, a unutar tog školskog kompleksa posađeno je više stotina sadnica jabuka, krušaka, pitomog kestena…! Urađeni su cvjetnjaci s ružama, tulipanima i drugim cvijećem.

U opremanju škole donacijama je pomogla i Republika Hrvatska i viteški Švicarci (obitelj Đotlo), škola ima opremljen kabinet za informatiku s priključkom na internet, ima svoju Web stranicu, školski list… i još mnogo toga postignutog, urađenog, napravljenog… što ovu školu izdvaja iz prosjeka škola u Srednjobosanskoj županiji i može služiti kao ogledni primjer drugim školama.

Za svoj Dan, za godišnjicu svoje škole u četvrtak su u svom amfiteatru priredili svečanu akademiju s prigodnim kulturno-zabavnim programom. O povijesti škole, o uspjesima i problemima, okupljenim je govorio ravnatelj Vinko Bošnjak, a svečanost su dolaskom uveličali kolege iz drugih srednjobosanskih škola, općinskih struktura vlast, gospodarstva, kulture…, te predstavnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije.

{gallery}drustvo/os_bila12{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL