FOTO: Održana tribina – U spomen na Ivu Andrića

altTridesetsedmu godišnjicu smrti Travničanina, nobelovca, Ive Andrića, najvećeg sina ovih prostora, u utorak navečer prigodnim svečanostima obilježena je u Franšiznom centru BiH u Vitezu.

Svečanost je održana na inicijativu mr. fra Mirka Bobaša iz Viteza, a organizatori su bili prijatelji poštovatelji književnog djela Ive Andriće s područja Lašvanske doline, na čelu s Josipom Šumanom iz Viteza. Bio je to, ustvari, i početak obilježavanja 120.-te godišnjice rođenja (6. listopada 1992. godine) i 51. godišnjice dodjele mu (26. listopada 1961.) Nobelove nagrade za književnost.

Ovom prigodom u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH u Vitezu, pred velikim brojem Vitežana i građana iz susjednih općina, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik izvelo je predstavu „Prokleta avlija”, dramatizirano djelo velikog pisca.

Predstavu je režirao ravnatelj i istaknuti glumac ovog kazališta, Anto Bilić, scenografija je djelo Ivana Grganovića, glazba Renate Ignjić a svjetlosni efekti Danijele Lovrić. Ovu predstavu travnički kazalištarci premijerno su izveli prije dvije godine, a vrlo uspješno izvodili su je u Travniku, Bjelovaru – Hercegovci, Zagrebu…!

U spomen na Ivu Andrića i dodjele mu Nobelove nagrade u Štokholmu 26. listopada 1961., u Franšiznom centru postavljena je vrlo zanimljiva izložba fotografija sa čina dodjele. Fotografije su vlasništvo Zavičajnog muzeja Travnik, a kako je kazao djelatnik muzeja, Mirko Adžaip, koji je izložbu svečano i otvorio, jedinstvene su jer su nekom nesmotrenošću već odavno negativi uništeni.

Zanimljiv osvrt na lik i djelo velikog književnika, Travničanina, Ivu Andrića priredila je novinarka Jasmina Jezeraškić, a dodatan pečat ovoj lijepoj večeri sjećanja na nobelovca Ivu Andrića, prigodnom glazbom dala su trojica mladih Travničana, Alojz Čakarić, Mirko Dugonjić i Josip Dumančić.

Na kraju ove lijepe i dostojanstvene večeri sjećanja na velikog pisca rođenog u Dolcu pored Travnika od majke Katarine, rođene Pejić i oca Antuna, krštenog u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Travniku, a umrlog i pokopanog u Beogradu, svi akteri ove lijepe večeri posvećene književnom velikanu, od prisutnih su nagrađeni dugotrajnim pljeskom.

{gallery}kultura/tribina_andric{/gallery}

Zvonimir Čilić / VL