FOTO: Održana svečana sjednica OV Vitez – dobitnik Grba Općine Vitez Pero Gudelj

Nizom kulturnih, sportskih, gospodarskih i društvenih manifestacija, cijeli protekli tjedan trajalo je svečano obilježavanje Dana općine Vitez. No, zbog vikenda, najsvečaniji dio obilježavanja Dana općine (28. travnja) održan je u petak svečanom sjednicom Općinskog vijeća i podjelom godišnjih Općinskih priznanja najboljim, najzaslužnijim i najuspješnijim.

Svečana sjednica održana je u hotelu „Vitez”, uz nazočnost općinskih vijećnika, gospodarstvenika, predstavnika političkog, kulturnog, sportskog i vjerskog života Viteza. Prisutni su bili i brojni gosti, načelnici općina Travnik, Novi Travnik i Busovača, ministri u Vladi Srednjobosanske županije koje je predvodio premijer Tahir Lendo i brojni drugi.

Svečanu sjednicu je otvorio i sve prisutne pozdravio, predsjednik Općinskog vijeća, Tomislav Bošnjak – Matić, a prigodnu „sliku” Viteza, u kratkom referatu, iznio je načelnik, Advan Akeljić.

Kazao je načelnik kako gospodarstvo Viteza, i u ovo teško ekonomsko i recesijsko vrijeme „prkosi” svim nedaćama i problemima, žilavo i ustrajno se bori, ne da se, pa se ova Općina može pohvaliti čak i otvaranjem novih gospodarskih kapaciteta, novih radnih mjesta i novim zapošljavanjima, pa je ukupan prihod u 2012. premašio milijardu KM i veći je za više od 11 posto u odnosu na 2011. godinu. Veći je i ukupan prihod čak za 11,9 posto, čime se malo koja općina u BiH može pohvaliti. No, ukazao je načelnik i na probleme neriješenog pitanja Poslovnog sustava Vitezit i tvrtke Impregnacija, te iskazao nezadovoljstvo odnosom viših struktura vlasti prema ovoj Općini i njezinom gospodarstvu koje je zamajac razvoja ne samo Viteza i susjednih općina, nego i cijele srednjobosanske regije.

Najavio je načelnik Akeljić i nove gospodarske iskorake, pa i unatoč teškoj ekonomskoj situaciji, te podcrtao važnost očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta, u čemu bi svi, svatko u svojoj domeni i u svojim mogućnostima, morali dati svoj doprinos.

Prigodnim čestitarskim riječima i pohvalama i općinskoj administraciji i viteškom gospodarstvu, uputio je županijski premijer, Tahir Lendo, a doprinos lijepom svečarskom ugođaju dali su i mladi viteški glazbenici.

U svečanom ozračju dodijeljena su i općinska priznanja, a najvrjednije – Grba općine Vitez – dobio je vlasnik viteške tvrtke FIS, Pero Prera Gudelj, što su svi nazočni burnim pljeskom pozdravili.

Zlatne plakete općine Vitez dobili su Stipo Lujić, Općinska organizacija šehida i nestalih boraca, te tvrtka „Šarić commerce”, a srebrene Udruga dijaliziranih i transplatiranih Srednjobosanske županije, tvrtke „Zeni tours” i „Bosna WOOD”, te Ružica Martinović.
Posthumno Zlatne plakete dobili su Hajra Topoljak, Varupa Mustafa i Jako Ramljak, a priznanje Počasni građanin Viteza, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, predsjednik „Preporoda” BiH, dr. Senadin Lavić.

Zvonimir Čilić / VL

opcina1opcina2