FOTO: Održana svečana akademija povodom proslave 150. obljetnice župe Vitez

Svečana akademija - 150 godina župe VitezŽupa Vitez ove godine proslavlja veliki jubilej – 150 godina postojanja. Bogat program proslave započeo je još u četvrtak predstavom „Prokleta avlija“, a sinoć, u petak 28. listopada, u župnoj crkvi u Vitezu održana je svečana akademija povodom proslave ovoga velikog jubileja.

Na temu “Unutarnje uređenje crkve” govorio je prof. dr. fra Mirko Jozić, istaknuvši u svom izlaganju i župnu crkvu u Vitezu kao primjer, koja može biti na ponos svim župljanima Viteza.

“Pogled u prošlost i sadašnjost župe Vitez” bila je tema o kojoj je govorio prof. dr. fra Marko Karamatić, zainteresiravši sve nazočne poznavanjem materije, a napose povijesti viteške župe.

Svečanu akademiju povodom proslave 150. obljetnice župe Vitez uveličali su glazbenici Vedrana Šimić (sopran), Davor Radić (bariton) i Pavao Mašić (orgulje), koji su izveli mali dio bogatog repertora, kojega će prezentirati večeras u 19 sati, na svečanom koncertu u župnoj crkvi u Vitezu.

Za danas je predviđena posveta župne crkve i svečano misno slavlje, u 11 sati, koje će predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski. Danas u 15 sati bit će blagoslov novoga zvonika u Jardolu, inače prvotnom sjedištu viteške župe.

Župa sv. Juraja mučenika u Vitezu osnovana je 1861. godine odvajanjem od gučogoranske župe pod imenom Dolnji kraj. Prvih godina sjedište župe bilo je u Jardolu, pa se i župa zvala Jardo sve do 1869. godine, kada je izgrađena crkva na kupljenom zemljištu u Vitezu i od tada je župa posvećena sv. Juraju mučeniku.

Na području župe – u selu Mošunju – nalaze se tragovi rimskoga naselja i ostaci starokršćanske bazilike. Prvi župnici imali su sjedište u selu Jardolu, koje je bilo gučogoranska filijala. Tu je postojala skromna župna kućica, a bogoslužje se obavljalo na otvorenom prostoru. Stoga je kupljeno zemljište u Vitezu gdje je 1869. godine izgrađena župna crkva. Sadašnja župna crkva izgrađena je između 1896. i 1905. godine.

{gallery}drustvo/svecana_akademija11{/gallery}