FOTO: Održana konstituirajuća sjednica Skupštine ŽSB

Srednjobosanska županijska Skupština konstituirana je u petak u Travniku, a čine je 8 zastupnika HDZ-a BiH, 2 HDZ-a 1990., 1 zastupnik iz stranke HSS „Stjepan Radić“, 8 zastupnika SDA, 4 SDP-a, 4 SBB-a i 3 DF-a.

Svi zastupnici su dobili certifikate SIP-a i na konstituirajućoj sjednici položili su prisegu.

Formirani su i klubovi naroda, hrvatski klub ima 11 članova, bošnjački 18 a srpski 1 člana. Na čelu kluba Hrvata u županijskoj Skupštini su Lidija Bradara i Anto Lozančić (HSS „Stjepan Radić), a na čelu kluba Bošnjaka je Senad Selimović iz SDP-a.

Izabrano je i pet članova u skupštinsko Izborno povjerenstvo, Mirko Batinić i Dražen Matišić (HDZ BiH), Amir Šečibović i Elvedin Mušanović (SDA) i Muhamed Hodžić (SBB), dok  su u Administrativno skupštinsko povjerenstvo izabrani Josip Kvasina (HDZ BiH), Anto Bilić (HDZ 1990.), Halima Crnica (SDA) i Nikola Simić (SDP).

Birani su i predsjedatelj/zamjenik predsjedatelja županijske Skupštine. Predloženi kandidat ispred Kluba Hrvata u županijskoj Skupštini Josip Kvasina dobio je jednoglasnu podršku,  dok kandidati iz reda Kluba Bošnjaka, Edin Mašić i Kluba Srba, Nikola Simić nisu dobili podršku zastupnika županijske Skupštine. Očito je, da se radi o nesporazumima unutar bošnjačkih stranaka , pa će na narednom zasjedanju Skupštine izbor za bošnjačkog i srpskog kandidata za predsjedatelja, odnosno zamjenika predsjedatelja Skupštine, izbor  ponoviti.

„Budući da potpisan Sporazum o uspostavi vlasti između HDZ BiH, SDA i DF-a, dvije stranke SDA i DF nisu imale usuglašene prijedloge  za čelnike Sabora ŽSB i mi ih kao takve nismo mogli podržati. HDZ BiH je  pokazala da slijedi partnerstvo tri stranke potpisano prije dva dana “, izjavila je Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB i novoizabrana zastupnica u Saboru.

Na kraju konstituirajuće sjednice županijske Skupštine predložene su i liste kandidata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Federacije BiH. Po ranije ustanovljenom ključu u ovo tijelo iz Srednjobosanske županije birat će se tri Hrvata, 1 Bošnjak i 1 Srbin, a nositelji lista iz reda hrvatskih zastupnika su Lidija Bradara, Mirko Batinić i Dražen Matišić, svi iz HDZ-a BiH. Liste su poslane na provjeru u SIP, a konačan izbor bit će izvršen na sjednici županijske Skupštine, koji, nakon toga, treba potvrditi i Središnje izborno povjerenstvo BiH.