FOTO: Održana 22. manifestacija „Dani Nove Bile“

U subotu i nedjelju, 14. i 15. svibnja održana je 22. manifestacija „Dani Nove Bile“ koju je ove godine obilježio bogat program koji smo već naveliko najavljivali. Već od 13 sati počeo je turnir za mlađe uzraste (do 15 godina) gdje su pored domaćina sudjelovali: NK „Bubamara“, NK „Gorica“, NK „Jardol“, ŠN „Romari“ te njihovi vršnjaci iz Šipova. Nagrade pobjednicima i dobitnicima drugih nagrada uručio je tajnik NK „Nova Bila“ Drago Marjanović.

Uoči središnjeg dijela manifestacije, članovi Organizacijskog odobra zajedno sa tamburaškim sastavom „Kristali“ iz Županje posjetili su Spomen sobu u na Putićevu gdje se nalaze imena svih ubijenih travničkih Hrvata, nakon čega su položili vijenac na groblju Prahulje gdje su sahranjeni ubijeni travnički Hrvati. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg – Bosna Travnik, Žarko Jandrić uručio je tamburaškom sastavu knjižicu kroz koju je sažeto ratno događanje u središnjoj Bosni, a članovi Kristala su se upisali u knjigu posjeta.
Zabavni dio manifestacije otvorilo je IFD Paklarevo, a zahvalnicu za njihovo sudjelovanje uručio Miroslav Biljaka, ugledni gospodarstvenik iz Nove Bile. Zahvalnicu je primio Marko Bokulić te se zahvalio organizatoru, te posebno g. Miroslavu koji već dulji niz godina potpomaže rad i postojanje raznih društava, između ostalog i Planinarsko društvo „Paklarske stijene“. Potom, sve posjetitelje zabavilo je IFD “Potkraj”, kojima je zahvalnicu uručila Ilijana Budimir Trupina. Na manifestaciji je nastupilo i KUD Stari hrast 2000 iz Rankovića, a za njihovo sudjelovanje se zahvalio i uručio zahvalnicu Marinko Matošević, predsjednik Limene glazbe. Travničke tamburice Centra za kulturu općine Travnik također su svojim nastupom obogatili ovogodišnju manifestaciju, a zahvalnicu za sudjelovanje uručio im je Željo Andrić, ugledni sportski radnik u središnjoj Bosni. Središnji dio večeri pripao je tamburaškom sastavu „Kristali“ iz Županje, koji su bogatim repertoarom razveselili i opustili sve posjetitelje. Zahvalnicu za sudjelovanje uručio im je Ivo Kolenda, predsjednik Organizacijskog odbora. Oko 11 sati u organizaciji LD „Sokol“ iz Nove Bile upriličen je vatromet.
Mnoštvo vjernika iz središnje Bosne u nedjelju je nazočilo na svetoj misi u župi Svetoga Duha u Novoj Biloj gdje je proslavljen patron župe. Sveto misno slavlje započeo je župnik fra Slavko Petrušić, koji se u uvodnom dijelu zahvalio svim vjernicima koji su došli da zajedno uz misno slavlje proslavimo naš patron. Misno slavlje nastavio je novoizabrani provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.
Ono što je također obilježilo ovogodišnji patron, svakako su tamburaši iz Županje koji su pratili sveto misno slavlje. Po završetku duhovnog dijela slavlja uslijedila je velika pučka fešta.