FOTO: Od jutros je krenuo mirni prosvjed

fotografijaNa naš redakcijski mail smo dobili obavijest o mirnom prosvjedu mještana Velikog Mošunja, koji spadaju pod MZ Bila. Prosvjed počinje od danas, 2.9.2013. kako bi pokrenuli zatvaranje privremene deponije otpada na Brizjaku.

Privremena deponija pokrenuta je na osnovu sporazuma potpisanog između Općine Vitez i MZ Bila 4.2.2008., a koji je imao rok trajanja 5 godina do datuma 4.2.2013. godine. Istek sporazuma, neispunjene stavki od strane Općine Vitez prema MZ Bila, neadekvatno upravljanje privremenom deponijom i otpadom, koja je u nekoliko situacija dovela do ekološke katastrofe, te bahatost Općinskih službi u razgovoru sa predstavnicima MZ Bila i mještanima Velikog Mošunja su samo neki od razloga zašto smo se okupili i zašto tražimo ispunjenje stavki iz sporazuma te bezuvjetno i konačno zatvaranje privremene deponije, kao i ispunjenja obaveza potpisanih u sporazumu od strane Općine Vitez stoji u priopćenju za javnost.

Ovaj mirni prosvjed je pokrenut kako bi mještani MZ Bila ukazali općinskim strukturama, a i široj javnosti na neodgovorost Općine Vitez u upravljanju privremenom deponijom, te saniranjem iste, a koja je dovela do toga da se opasno narušava flora i fauna, okolne kuće i obradive površine kao i lokalni vodovod koji prolazi točno ispod privremene deponije.

Cijeli sporazum možete pročitati ovdje.

deponija

deponija3deponija2

 

File0005