FOTO: Obilježena tužna 28. godišnjica zločina nad pripadnicima HVO Zenica

Danas je u Zenici u organizaciji Udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO grada Zenice obilježena 28. godišnjica od ratnog zločina, ubojstva četri pripadnika HVO-a, Ivice Vidovića, Ante Zrnića, Tihomira i Marka Ljubića.

Na današnji dan, 15. travnja 1993. godine, pripadnici 3.korpusa Armije BiH iz odreda El Mudžahid, koji su činili pripadnici Azijsko- afričkog porijekla, su u naselju Podbrežje presreli službeno vozilo zapovjednika HVO Zenice Živka Totića kojega su kindapirali i odvezli u nepoznatom pravcu, a njegovu partnju brutalno likvidirali. Ubijeni su pripadnici i dragovoljci HVO, Ivica Vidović, Anto Zrnić, Tihomir Ljubić i Marko Ljubić te slučajni prolaznik, svjedok događaja.

„Zločin koji se zbio taj dan bio je dio jednoga širega plana Armije BiH, a to je napad na HVO Zenice, njegovo uništenje i nastavak napada i ofenzivnih djelovanja prema ostalim gradovima u kojima je bio HVO, OZ Središnja Bosna. Kulminacija tih nakana Armije je bila 18.4. 1993. godine kada je počeo sveopći napad na sve prostore na kojima je bio većinski hrvatski živalj. Rezultat toga je bio ubojstvo vojnika i civila, zatočenje u znanim i neznanim kazamatima preko 400 pripadnika, paljenje kuća i pljačke i protjerivanje Hrvata sa svojih ognjišta“, kazao nam je jedan od pripadnika HVO-a Zenice.

Program obilježavanja ove godišnjice danas je započeo svetom misom zadušnicom za poginule branitelje u župnoj crkvi svetog Ilije u Zenici. Misu je slavio župnik fra Marko Kepić uz suslavitelja i koncelebriranje don Vlatka Rosića.

Nakon mise kod spomen obilježja u Podbrežju položeni su vijenci i upaljene svijeće za ubijene uz prigodno opijelo župnika fra Marka Kepića i don Ante Dominikovića, župnika crkve BZBDM u Crkvicama. Vijence su položi članovi obitelji poginulih, Udruge HVO Zenice, predsjednici županijskih udruga, UNRO HVO ŽSB i ZDŽ Jozo Stojak – Mungos i Dragan Janko, predsjednik UDVDR-a ZDŽ Stanko Knežević, ratni zapovjedenik brigade HVO-a Zenice „Jure Francetić“ pukovnik Željko Ljubanić zajedno sa suborcima te Zdenko Kolak i Miroslav Šoko ispred političkih stranaka HDZ 1990 i HDZ BiH.

Poruka s današnjeg obilježavanja je ”ne zaboraviti naše poginule branitelje, te kazniti nalogodavce i izvršitelje”, kazali su nam sudionici obilježavanja. I nakon 28 godina opravdan upit jednog člana obitelji je bio kada će se kazniti odgovorni, za ubijene na kućnom pragu u svome rodnom gradu, u vrijeme kada u Zenici nije bilo borbenih djelovanja, niti neprijateljstava između HVO-a i Armije. Zločin nisu izvršili odmetnuti pripadnici na svoju ruku kako se nastojalo prikazati, nego pripadnici Armije, a to  svjedoči i oragnizirana razmjena zatočenog zapojednika Živka Totića i ostalih zatočenika koja je obavljena u Zenici pod nadzorom 3. Korpusa.

Prethodni članakVlada KSB produžila rok za uplatu zdravstvenih premija
Sljedeći članakKod Žepča pronađeno beživotno tijelo nestale Martine Tadić