FOTO: Obilježena godišnjica osnutka HVO-a

Skromno i dostojanstveno i Hrvati s područja srednje Bosne u petak su obilježili 21. godišnjicu osnutka HVO-a. A bez organizirane obrane, bez HVO-a, sada Hrvata, bar na ovom srednjobosanskom području, ne bi ni bilo, ili bi taj broj bio zanemarivo mali, mišljenje je mnogih, prije svega vojnih eksperata i analitičara. Te činjenice treba znati, činjenice i uspomene njegovati i čuvati.

Jer, samo u Lašvanskoj dolini poginulo je blizu dvije tisuće pripadnika HVO-a, a samo u obrani Viteza 653 branitelja i civila hrvatske nacionalnosti. Samo u obrani Viteza ranjeno je više od dvije tisuće branitelja, više od 600 branitelja ima status ratnih vojnih invalida, ostalo je, samo u Vitezu, 328 udovica i 451 maloljetno dijete bez jednog ili oba roditelja.

Tijekom rata iz općina Lašvanske doline, iz općine Travnik najviše, prognano je više od 30 tisuća Hrvata, kuće i gospodarski objekti su im opljačkani i uništeni, a još uvijek više od 15 tisuća Hrvata nije se vratilo na svoja opustošena ognjišta. I pitanje je hoće li se ikada i vratiti?.

U spomen na poginule hrvatske branitelje, u povodu obilježavanja osnutka HVO-a, u svim općinama uz podignuta spomen-obilježja u petak je položeno cvijeće i upaljene su svijeće, a centralno obilježavanje za područje Zbornog područja Vitez, bilo je u Križančevu Selu nadomak Viteza, u mjestu najvećeg stratišta Hrvata BiH u Domovinskom ratu.

Uz spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na poginule i ubijene hrvatske branitelje i hrvatske civile srednje Bosne vijence svježega cvijeća položili su i svijeće upalili predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, na čelu s predsjednicom županijske Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja, Ljubicom Garić. To su učinili i predstavnici HSS-a „Stjepan Radić”, te dva HDZ-a koje su predvodili predsjedatelj srednjobosanske županijske Skupštine, Josip Kvasina (HDZ BIH) i dopredsjednik HDZ-a 1990. Rudo Vidović. To su učinili i predstavnici OS BiH na čelu s generalom Tomom Kolendom. Uz spomen-obilježje, uz počasni vod Druge pješačke bojne OS BiH iz Kiseljaka, kojim je zapovijedao poručnik Slavko Papić, molitvu opijela predvodio je don. Branko Jurić.

hvo13 2hvo13 3hvo13 5hvo 13 4

Zvonimir Čilić / VL