FOTO: Obilježena 27 obljetnica 3. Gmtbr “Jastrebovi”

Uslijed restrikcija koje su uvedene u borbi protiv COVIDA 19 i ograničenog broja okupljenih, skromno, ali dostojanstveno, u petak 15. siječnja 2021. godine u Žepču je obilježena 27. obljetnica osnutka 3. Gmtbr “Jastrebovi”.

Proslava 3. Gmtbr Jastrebovi se organizira i provodi svake godine po principu rotacije, u mjestima i gradovima središnje Bosne, gdje su bile stacionirane postrojbe “Jastrebova”, tijekom i nakon Domovinskog rata, a ove godine je na red stiglo Žepče.

Usprkos svim otežavajućim okolnostima, proslava 27. obljetnice utemeljenja 3. Gmtbr započela je svetom misom u crkvi Sv. Ante Padovanskog u 11 00 sati, koju je predvodio vlč. Goran Kosić, vojni kapelan u Travniku i Žepču, uz koncelebraciju vlč Predraga Stojčevića, dekana i župnika župe sv. Antuna Padovanskog Žepče.

Nakon svete mise, položeni su vijenci na Središnjem spomen obilježju poginulim pripadnicima HVO-a u Žepču od strane pripadnika postrojbe 3 Gmtbr, predstavnika braniteljskih udruga te zapovjednika 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH brigadira Martina Pažina. Sudionici obljetnice ovom prigodom nisu zaboravili jednog od zapovjednika postrojbe u 3 Gmtbr te su ovom prigodom obišli i grob Mirka Sinanovića Pjene.

Na prigodnoj i skromnoj obljetnici, koja je okupila ograničen broj pripadnika 3. Gmtbr iz Viteza, Usore, Žepča, Nove Bile, Travnika, Zenice i Busovače obratio se predsjednik Udruge veterana 3. Gmtbr Duško Grubešić. U svojoj kratkoj čestitki, zaželio je sretnu obljetnicu svim pripadnicima 3. Gmtbr “Jatrebovi” te podijelio radost sa svim pripadnicima postrojbe povodom dobivanja odlikovanja Red Nikole Šubića Zrinskog od strane predsjednika RH Zorana Milanovićana na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnost 4.8. 2020. godine u Kninu. Svima je zaželio puno zdravlja te najavio da se sljedeća proslava 3. Gmtbr planira realizirati u Kiseljaku.

Ovogodišnju obljetnicu organizirala je Udruga veterana 3 Gmtbr Jatrebovi, uz pomoć Udruge nositelja ratnih odličja HVO Žepče.