FOTO: Obilježena 24. obljetnica osnutka busovačke brigade ‘Nikola Šubić Zrinski’

Busovača, 19. prosinac 2016. Svečano i dostojanstveno u ponedjeljak ujutro u Busovači je obilježena 22. obljetnica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača i 24. obljetnica osnutka busovačke brigade ‘Nikola Šubić Zrinski’, brigade koja iza sebe ima težak, ali i slavan ratni put.

Pripadnici ove brigade branili su mnoge kraje naše domovine od srpske agresije, a kasnije potpuno opkoljenu Lašvansku dolinu od Armije BiH. Nakon Vašingtonskog sporazuma i potpisanog primirja hrvatske i bošnjačke strane, pripadnici brigade ‘Nikola Šubić Zrinski’ sudjelovali su u oslobađanju Kupresa, Jajca i drugih krajeva BiH. Samo u obrani naših domova poginulo je nešto više od 200 pripadnika HVO-a, a mnogo više je lakše ili teže ranjeno.

U povodu 24. godišnjice osnivanja ove brigade u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Busovači služena je sveta misa zadušnice za sve poginule pripadnike brigade. Svetu misu je predvodio župni vikar fra Josip Matijanić, koji je prije svete mise zadušnice na središnjem spomen obilježju u Busovači, uz okupljeno mnoštvo, predvodio molitvu za poginule.

Svečanost obilježavanja 24. obljetnice osnutka brigade ‘Nikola Šubić Zrinski’ nastavljeno je posjetom spomen sobi i svečanom akademijom u kinu Theatre. Uz pripadnike brigade ‘Nikola Šubić Zrinski’, na akademiji je bio prisutan i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjednik županijske udruge dragovoljaca i veterana Drago Smoljo, predsjedatelj Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak, predsjednica OO HDZ BiH Busovača Mirjana Plavčić, predsjednik OO HDZ 1990 Busovača Zoran Marić, a bio je tu i brigadir Ilija Petrović, pukovnici Željko Katava i Josip Slišković. Uz njih su tu današnje obilježavanje svojim dolaskom uveličali prijatelji Busovače iz Općine Otok (RH), kao i pripadnici HVO-a iz drugih općina središnje Bosne.

Okupljenim na svečanoj akademiji prigodnim riječima obratili su se Mirko Ćosić, jedan od ratnih zapovjednika, Zoran Marić, zapovjednik križnog stožera u Busovači, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača Dragan Laštro.

Prigodan kulturno-zabavni program izveli su članovi vokalnog sastava ‘Gloria’ te izvorna pjevačka skupina ‘Krište’ iz Nezirovića (Općina Busovača).

Prethodni članakAdventske kućice oživjele duh Božića u Busovači
Sljedeći članakOmladinci OKK Vitez sudjelovali na “Božićnom mini basket festivalu” u Posušju