FOTO: Obilježena 22. obljetnica utemeljenja Zbornog područja Vitez

Skromno ali svečano i dostojanstveno, u organizaciji srednjobosanske županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata na čelu s predsjednikom Dragom Smoljom, u četvrtak je u Vitezu obilježena dvadesetdruga godišnjica osnivanja Zbornog područja Vitez.

Tim povodom ponovo su se okupili prekaljeni ratnici, zapovjednici, među kojima su bili i generali HVO-a u mirovini,Ilija Nakić i Mario Bradara, brigadiri Duško Grubešić, Dragan Vinac i mnogi drugi. Skupa s predstavnicima udruga proisteklim iz Domovinskoga rata, s članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja, s predstavnicima političkog, kulturnog i javnoga života, prisustvovali su svetoj misi zadušnici za poginule pripadnike postrojbi ZP Vitez, slavljenoj u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu, koju je predvodio, fra Ivan Gasalo.

Nakon svete mise predstavnici udruga, umirovljeni časnici HVO-a, te predstavnici općinskih, županijskih, federalnih i državnih struktura vlasti, uz spomen-obilježje poginulim braniteljima Viteza, podignuto ispred zgrade općine Vitez, položili su cvijeće i upalili svijeće. To, su učinili i predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ispred Općine Vitez nalazili su se djelatnici PS “Vitezit” koji su u generalnom štrajku zbog teškog stanja u ovom poduzeću, a svi koji su upalili svijeće i položili cvijeće, nakon toga su, odlaskom među radnike Vitezita, priključili se prosvjedu na nekoliko minuta i tako im pružili simboličnu potporu.

Ovim povodom u dvorani Hrvatskog doma u Vitezu održana je i svečana akademija, a prigodnim riječima dobrodošlice okupljenim se obratio Drago Smoljo, predsjednik srednjobosanske županijske udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata. O značaju i ulozi Zbornog područja Vitez i ratnom putu njegovih ratnih brigada i pripadajućih postrojba, govorio je u ratu zapovjednik brigade HVO-a Nikola Šubić Zrinjski iz Busovače, u poraću zapovjednik ZP Vitez, brigadir Duško Grubešić. A na tom putu, teškom i krvavom ali i ponosa vrijednog, u žestokim borbama najprije sa srpskim paravojnim formacijama i tzv. JNA, a kasnije u krvavom ratu s Armijom BiH, na srednjobosanskom području, ali i na području Kupresa, Glamoča, Mrkonjića, na Cincaru i Vlašiću…, sudjelovalo je blizu 30 tisuća pripadnika HVO-a, od kojih je 2459 poginulo, a 5.799 je lakše i teže ranjeno.

Po ocjenama vojnih eksperata i analitičara, osnivanje ZP Vitez bio je i ključ ostanka i opstanka Hrvata na širem srednjobosanskom području.

U povodu dvadesetdruge godišnjice osnivanja ZP Vitez, za veliki doprinos u osnivanju i uspješnom djelovanju, šestoro zaslužnih dobili su zahvalnice a dvoje plakete.

Svojim nastupom ovu svečanost prigodnim glazbenim izvedbama uveličao je i Zbor Osnovne škole „Dubravica” u Vitezu

Obilježavanju dvadesetdruge godišnjice osnivanja Zbornog područja Vitez bili su i brojni gosti, a među njima i izaslanik Predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Pavo Šljivić, visoki dužnosnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Nikola Lovrinović, Marinko Čavara, Lidija Bradara, Anto Bilić…, dr. Vlado Tabak, kirurg u crkvi-bolnici u Novoj Biloj, federalna parlamentarna zastupnica Slavica Josipović, bivši član predsjedništva BiH, Ivo Miro Jović, Željko Raguž, kolumnist, direktor Hrvatskog radija Herceg-Bosna, Vlado Šoljić, ministar obrane u Vladi Herceg-Bosne, aktualni predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, general bojnik Anto Jeleč, načelnik stožera Oružanih snaga BiH i brojni drugi.

Zvonimir Čilić / VL

IMG 0595IMG 0596IMG 0601IMG 0603IMG 0605IMG 0608IMG 0609IMG 0613IMG 0615IMG 0619IMG 0624IMG 0627IMG 0639IMG 0640IMG 0642IMG 0649IMG 0651