FOTO: Obilježena 22. obljetnica Viteške brigade

Vitežani su u srijedu svečano obilježili dvadesetdrugu godišnjicu svoje „Viteške” brigade HVO-a. Naime, 18. rujna 1991. godine na mjesnom nogometnom igralištu u naselju Šantići postrojena je prva postrojba u hrvatskim odorama, s hrvatskim znamenjem, naoružana s jasnim ciljem- braniti i obraniti hrvatski puk i rodnu grudu, a taj događaj i datum uzeti su i kao vrijeme i mjesto osnivanja „Viteške” brigade.

Pripadnici ove brigade borili su se najprije za obranu Jajca, Travnika, Novog Travnika, Viteza i cijele Lašvanske doline od srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA i kasnije od najezde Armije BiH. Sudjelovali su 1994. i 1995. u borbama za oslobođenje dijelova općine Travnika, Novog Travnika, Kupresa, Jajca, Vlašića, Glamočkog polja…, a pripadnici ove brigade, Ilija Petrović i Josip Kurevija i prvi su poginuli pripadnici HVO-a u srednjoj Bosni.

Po mnogim ocjenama i najpriznatiji vojnih analitičara brigada je iza sebe ostavila neizbrisiv trag u obrani hrvatskog stanovništva na području Lašvanske doline i u obrani i oslobađanju dijelova BiH koji su bili okupirani od srpskih paravojnih snaga i postrojba tzv. JNA. Na tom putu, teškom i krvavom, zauvijek je ostao veliki broj pripadnika „Viteške” brigade, a samo u obrani Viteza, gdje su se u srednjoj Bosni i vodile najkrvavije borbe, poginula su 653 branitelja, a među njima najveći broj pripadnika ove brigade, dok je više od dvije tisuće njezinih pripadnika jednom ili više puta lakše ili teše ranjeno.

U povodu dvadesete godišnjice osnivanja „Viteške” brigade, u srijedu poslije podne u crkvi sv. Mateja u Kruščici slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule pripadnike koju je predvodio fra Ivan Kasalo. Uz spomen obilježje podignuto u naselju Rijeka u spomen na poginule pripadnike Treće bojne ove brigade, čiji su pripadnici bili domaćini proslave godišnjice, položeni su vijenci svježega cvijeća i upaljene su svijeće.

Prigodno druženje pripadnika „Viteške” brigade, organizirano je na Sportskom centru NK „Rijeka”. Prigodnim riječima okupljenim obratili su se, domaćin proslave, ratni zapovjednik Treće bojne, sada predsjednik UDVDR-a, bojnik Karlo Grabovac, predsjednik Općinskog vijeća Viteza, Tomislav Bošnjak Matić i s puno emocija i podsjećanja na teški put brigade, koju je u najtežim trenutcima vodio, ratni zapovjednik, pukovnik Mario Čerkez.

Lijepom druženju ratnih veterana i lijepom ugođaju, dali su i Izvorna muška pjevačka skupina „Krčevine” i Mješoviti pjevački ansambl „Viteški akordi”.

karlo grabovacmario cerkezviteski akordi

Zvonimir Čilić / VL