FOTO: Obilježena 22. obljetnica utemeljenja PPN “Vitezovi”


Svečano i dostojanstveno u subotu je u Vitezu obilježena 22. godišnjica osnivanja Postrojbe za posebne namjene (PPN) „Vitezovi“ iz Viteza. Ova elitna postrojba hrabrih i odlučnim mladića, nastala iz HOS-a, vala je veliki obol obrani Lašvanske doline najprije od srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA, a kasnije u obrani hrvatskog puka i na širem području. Kroz ovu postrojbu prošla su 222 pripadnika, trideset i dvojica su poginula, a samo dvojica pripadnika „Vitezova“ nisu ranjena.

U župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu, tim je povodom slavljena sveta misa zadušnica kojij su prisutni bili preživjeli „vitezovi“ i članovi obitelji poginulih. Nakon svete mise položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće ispred poprsja legendarnih zapovjednika, Darka Kraljevića i Josipa Plavčića Đokca. Posjetili su i grob osnivača postrojbe i zapovjednika Darka Kraljevića na viteškom groblju Kruščica, a cvijeće su položili i svijeće upalili i uz spomen obilježje poginulim braniteljima srednje Bosne u Križanćevu Selu nadomak Viteza. Tom su prilikom, uz kratku molitvu, pročitana i imena svih poginulih pripadnika PPN Vitezovi.

Organizirano je i prigodno druženje u planinarskom domu u Zaselju,  gdje su bili prisutni pripadnici ove postrojbe, rodbina poginulih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te umirovljeni brigadir Dragan Vinac, koji je jedno vrijeme bio zapovjednik PPN Vitezovi.

Zvonimir Čilić
Foto: Ivan Sajević

Prethodni članakAgencija za sigurnost hrane obavještava da dodatak ishrani “Testo range” sadrži tetrahidrocanabiol
Sljedeći članakKino Vitez: 3D Ninja kornjače