FOTO: Obilježena 19. obljetnica tuge, patnje i boli – Dan sjećanja na osmero ubijene djece u Vitezu

Vitežani su u nedjelju, 10. lipnja, obilježili još jednu tužnu, 19. po redu obljetnicu stradanja osmero djece u naselju Podgradina tijekom proteklog rata.

Vitežani se uvijek s tugom sjećaju dana kada je od samo jedne minobacačke granate, ispaljene s položaja Armije BiH, u naselju Podgradina poginulo osmero djece: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Na obljetnicu jednog od najtužnijih dana u povijesti Viteza članovi obitelji poginule djece, prijatelji, sumještani, kao i predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata i predstavnici izvršno-političke vlasti su položili vijence i upalili svijeće.

Sinoć je ispred spomen obilježja „Osmica” svetu misu za poginulu djecu predvodio je viteški župnik, fra Marko Kepić.

U večernjim satima članovi Gradskog kazališta mladih Vitez izveli su predstavu “O Romeo, Zašto si Romeo?”, koju su posvetili djeci stradaloj 10. lipnja 1993. godine, nakon čega su posjetili spomen obilježje “Osmica”, gdje su upalili svijeće i pomolili se.

Skupina navijača nogometne reprezentacije Hrvatske sinoć je neposredno prije susreta Hrvatska – Irska upalila svijeće i pomolila se za osmero stradale djece. U poslijepodnevnim satima isto su učinili i sudionici košarkaškog turnira “Jozo + 8”.

Desetog lipnja 1993. godine, oko 20 sati i 45 minuta doletjela je navođena granata s položaja Armije BiH, kalibra 120 mm, i pala dva metra od 14-ero djece u igri. Na licu mjesta poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno. Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. Video snimak tog stravičnog događaja, zbog brutalnosti, nije htjela objaviti nijedna inozemna TV mreža, a u Vitezu je bio stacioniran i BBC. Za ovaj teški zločin nad nedužnom djecom do danas nitko nije procesuiran, niti je odgovarao.

{gallery}drustvo/osmica_19{/gallery}