FOTO: Obilježena 19. obljetnica početka sukoba u Vitezu

Prije 19 godina, 16. travnja 1993. god. u Vitezu i u cijeloj Lasvanskoj dolini počeo je hrvatsko – bošnjački rat i trajao je 316 dana. Cijelo to vrijeme Lašvanska dolina, s više od 60 tisuća domicilnih Hrvata i desetak i više tisuća prognanih iz drugih srednjobosanskih općina, najviše iz Travnika i Zenice, bilo je u potpunoj blokadi, opkoljeno i stalno napadano od višestruko brojnijih pripadnika postrojbi A BiH u čijem su se sastavu borili i „Allahovi ratnici” pristigli u BiH iz arapskih zemalja.

Obranu Lašvanske doline Hrvati su skupo platili s blizu dvije tisuće poginulih i ubijenih, dok su samo u obrani Viteza poginula 653 branitelja i civila, među kojima je bilo i više desetaka djece, žena staraca i zarobljenika.

Prigodno i dostojanstveno Hrvati Viteza, Lašvanske doline i cijele srednje Bosne, u ponedjeljak su obilježili devetnaestu godišnjicu početka krvavog rata iza kojega je u Lašvanskoj dolini i cijeloj srednjoj Bosni ostala prava pustoš – ubijeni, ranjeni, opljačkani, prognani…, a ostala je pustoš i u srcima i dušama tisuće prognanih, obespravljenih…!

U župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu, za sve poginule i ubijene u proteklom ratu slavljena je sveta misa zadušnica, a uz veliki mramorni križ postavljen na ulazu u mjesno groblje Topala, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, rodbina, prijatelji i suborci, te predstavnici dva HDZ-a, položili su cvijeće i upalili svijeće. Među njima bili su i općinski načelnik Viteza, umirovljeni brigadir, Dragan Vinac, predsjednica županijske Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Ljubica Garić, federalne parlamentarne zastupnice, Katica Čerkez i Slavica Josipović, i zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš.

Na taj dan i narednog 17. travnja, pripadnici HVO-a počinili su zločin u Ahmićima kada je u snažnom napadu na ovo strateški važno naselje na istoćnom ulazu u Vitez, poginulo i ubijeno više desetaka vojnika i civila – djece, žena i staraca. Selo je srušeno i popaljeno.

Za ovaj strašni zločin u Haagu se sudilo Hrvatima, nekolicina ih je kažnjena dugogodišnjim kaznama zatvora, dok za zločine počinjene nad Hrvatima u Vitezu, Travniku, Zenici… još nitko nije odgovarao.

U povodu godišnjice tragedije u Ahmićima, u groblju u dijelu Viteza koji se zove Mahala, počast poginulim i ubijenim molitvom su ukazali rodbina, sugrađani i predstavnici političke i izvršne vlasti i brojni vjerski dužnosnici. Među prisutnim bili su i srednjobosanski županijski ministri na čelu s premijerom Tahirom Lendom i visokim dužnosnikom SDA, Salkom Selmanom, a molitvu je predvodio Nusret efendija Avdibegović, muftija travnički.

Zvonimir Čilić / VL

{gallery}drustvo/sesnaesti_travnja{/gallery}