FOTO: Obilježena 18. obljetnica stradanja Hrvata u Križančevu selu!

Križančevo selo

Služenjem svete mise zadušnice, komemorativnom sjednicom i mimohodom do spomen obilježja Križančevo Selo, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena je 18. obljetnica stradanja hrvatskih civila i vojnika u Križančevu selu. U neprijateljskoj akciji 22. prosinca 1993. g. živote je izgubilo 64 Hrvata.

Komemorativna sjednica održana je u OŠ Dubravica, gdje su se, uz prigodno obraćanje ratnog zapovjednika I. bojne Viteške brigade, Ante Bertovića, nazočne podsjetilo na veliko stradanje Hrvata u Križančevu Selu i činjenicu da ni nakon 18 godina za ovaj zločin nitko nije procesuiran.

„Svake godine na današnji dan s tugom se sjećamo naših prijatelja koji su na mučki i svirep način ubijeni u Križančevom selu. Posebno je teško obiteljima poginulih, a na žalost, svjedoci smo, počinitelji strašnog zločina niti nakon 18 godina nisu procesuirani“ izjavio je za Fenu Karlo Grabovac predsjednik viteške podružnice UDVDR.

Komemoraciji i polaganju vijenaca nazočila su brojna izaslanstva, među kojima i izaslanstvo Ministarstva obrane BiH, predvođeno zamjenicom ministra Marinom Pendeš, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne, izaslanstva županijskih i općinskih udruga Domovinskog rata, izaslanstvo ŽO HDZ BiH ŽSB predvođeno predsjednicom Lidijom Bradarom, federalna zastupnica Slavica Josipović, te predstavnici izvršne i političke vlasti Općine Vitez i Županije Središnja Bosna.

“Svaka godina sve je tužnija. Nad Hrvatima Viteza i srednje Bosne počinjeno je toliko zločina, a da još nitko zbog toga nije procesuiran. Dok mi obilježavamo tužne obljetnice i patimo za našim najmilijima, počinitelji se vjerojatno naslađuju našoj boli. Stotinu sam puta rekla, a i sada ponavljam – neka bude sram međunarodni tribunal u Haagu i Tužiteljstvo BiH što u 18 godina nisu učinili ništa po pitanju procesuiranja zločina nad Hrvatima Viteza, ali i sve bošnjačke političare koji se nikad nisu udostojili ispričati za gnusne zločine koje je počinila njihova Armija BiH”, izjavila je za Fenu Ljubica Garić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Srednjobosanske županije.

Vitez.info

Kada će, hoće li uopće, krivci odgovarati za zločine počinjene nad Hrvatima Lašvanske doline 1993. i u prva dva mjeseca 1994. godine?!
Ova pitanja postavljaju se već godinama, a posebno su naglašavana u vrijeme tužnih godišnjica brojnih zločina koja su, na tom području i u navedenom vremenu počinili pripadnici Armije BiH, u čijim su se redovima borili i brojni mudžahedini. I ta pitanja, ti vapaji Hrvata Lašvanske doline nad čijim je najmilijim počinjen zločin, ostaju bez odgovora, jednostavno se ignoriraju.

Takvo pitanje „oživljeno“ je ponovo ovih dana kada se ( u četvrtak 22. prosinca) obilježava  tužna osamnaesta godišnjica tragedije i strašnih zločina počinjenih u Križančevu selu nadomak Viteza. Naime, tog 22. prosinca 1993., u akciji nazvanoj „Krvavi badnjak“, najelitnije postrojbe A BiH iz Zenice, Tuzle i Sarajeva, probile su linije obrane 1. bojne „Viteške brigade“ HVO-a i nakratko zaposjele Križanćevo Selo, te ozbiljno zaprijetile obrani Viteza i cijele Lašvanske doline.

Bošnjačka strana i danas ističe da je to bila čista vojnička pobjeda, kako je to svojevremeno potvrdio i specijalni izaslanik generalnog tajnika UN-a, Tadeusz Mazowietzky. Međutim, mora se reći da se nakon te „vojničke pobjede“, nakon upada u selo i nešto kasnije, dogodio pravi pokolj nad zarobljenicima. To baca sasvim drugačiju sliku od one koju želi prikazati bošnjačka strana i čemu je nasjeo i visoki dužnosnik UN-a Mazowietzky. Naime, nakon proboja linije obrane postrojbe A BiH su upale u selo, opljačkale ga, te kuće i gospodarske objekte zapalile. U borbama i prilikom upada u selo, ubijena su 34 vojnika i civila, među kojima je bilo žena i staraca, a trideset vojnika je zarobljeno i odvedeno u selo Počulicu, a kasnije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag. A trideset devet dana nakon zarobljavanja, pod pritiskom UNPROFOR-a i MCK, u razmjeni, bošnjačka je strana predala tijela ovih zarobljenika, dakle ubijenih i masakriranih.

S brojnim prigodnim svečanostima, s dužnim pijetetom i tužnim sjećanjem, u Vitezu je u četvrtak obilježena osamnaesta  godišnjica velike tragedije u Križančevu Selu. Tim povodom u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici, u Mjesnoj zajednici u kojoj se nalazi i Križanćevo Selo, slavljena je sveta misa zadušnica koju je, uz koncelebraciju šest svečenika, predvodio viteški župnika fra Marko Kepić. U mjesnoj Osnovnoj školi „Dubravica“ održana je komemoracija kojoj su, uz rodbinu, suborce, predstavnike općinskihi županijskih udruga proisteklih iz Domovuinskoga rata, prisutni bili i predstavnici općinskih, županijskih, federalnih i državnih struktura vlasti. Među njima prisutni su bili i izaslanstva dva HDZ-a predvođena predsjednicama županijskih odbora, Lidijom Bradara i Slavicom Josipović.

Prigodnim riječima okupljenim se obratio pukovnik Anto Bertović, ratni zapovjednik 1. bojne „Viteške brigade“ HVO-a, zbor OŠ Dubravica otpjevao je „Lijepu našu“ i „Milost“, a dvije učenice ove škole pročitale su imena 64 žrtve Križanćeva Sela.

Svi su se oni, nakon komemoracije, u mimohodu uputili ka spomen-obilježju u Križančevu Selu gdje su položili cvijeće i upalili svijeće. S dužim pijetetom žrtvama ove velike tragedije počast je odao i počasni vod 4. Brigade OS BiH na čelu sa zapovjednikom, brigadirom Tomom Kolendom i zamjenicom ministra obrane BiH, Marinom Pendeš.

U ranijim  borbama za ovo strateški važno selo i u kasnijim za njegovo oslobađanje, poginulo je još 40 hrvatskih bojovnika, što Križančevo Selo s ukupno 104 poginula i ubijena dovodi u tužni vrh hrvatskih stratišta u BiH.

U borbama za Križančevo Selo 22. prosinca 1993., uz ostale branitelje Viteza, poginuo je i Tomo Križanac, član zapovjedništva „Viteške brigade“ HVO-a, koji se neposredno prije napada na njegovo rodno selo vratio nakon liječenja od ranjavanja, iz Splita. Nekoliko dana kasnije, u potrazi za njegovim tijelom, snajperom je ubijen i njegov otac Jozo.

Zvonimir Čilić / VL

{gallery}drustvo/krizancevo_selo11{/gallery}