FOTO: Obilježen Dan branitelja HVO-a Grada Zenice

U utorak, 15. prosinca u Zenici je obilježen Dan branitelja grada Zenice pripadnika HVO.

Od ove godine se 15.12. obilježava kao ”Dan branitelja” kao spomen na sve pripadnike HVO i MUP iz Zenice. Do sada je taj datum obilježavan kao obljetnica utemeljenja brigade, ali pošto je brigada samo jedan period i segment vezan za Domovinski rat, obljetnica je preimenovana u Dan branitelja.

Program je započeo svetom misom za sve poginule branitelje HVO u Župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Crkvicama. Svetu misu je predvodio župnik don Anto Dominković, kao i uvijek nadahnuto s jasnim porukama. Još jednom je podsjetio na žrtvu koju su dali pripadnici HVO-a Zenice, od Jajca, Žepča, preko cijele BiH, a poglavito u Lašvanskoj Dolini, u najtežim vremenima. Don Anto je pozvao da gradimo svoj dom i ostajemo ovdje, da naša djeca žive na ovim prostorima, a da političari koji uživaju blagodati svoga poziva zahvaljujući HVO i ogromnij žrtvi u ratu počnu brinuti za svoj narod.

Nakon mise kolona veterana sa zastavama se uputila od crkve do Središnjeg spomen obilježje gdje su upaljene svijeće i položeni vijenci uz prigodno opijelo. To su učinili ratni zapovjednici, Udruga HVO grada Zenice i UNRO HVO ŽSB UDVDR HVO ZDŽ, članovi obitelji poginulih, veterani HVO, politički predstavnici i pripadnici Oružanih snaga BiH uz milozvuk trube.

I ovom prigodom sjetili su se nedavno preminulog jednog od zapovjednika bigade brigadira Živka Totoća i generala Dragana Ćurčića.

Danu branitelja HVO grada Zenice nazočili su gosti Jozo Stojak Mungos, predsjednik UNRO HVO ŽSB, Stanko Knežević predsjednik UDVDR ZDŽ, brigadir Duško Grubešić zapovjednik brigade NŠZ Busovača, delegacija OS BiH te predstavnici političkog i javnog života grada Zenice.

“Obrambene formacije, poslije HVO Zenice je nastao početkom 91. godine i reorganizirao se kako je situacija na terenu zahtijevala kroz krizni stožer, seoske straže, TO, općinski stožer sa postrojbama,preko brigade Jure Francetić do 44.samostalne domobranske bojne. HVO Zenice je sudjelovao na svim ratištima u BiH, od prvih dana zaustavljanja agresije do oslobodilačkih operacija koje su dovele do konca rata. Branitelji iz Zenice su bili pripadnici matične brigade i svih drugih postrojbi HVO od PPN do gardijskih brigada HVO, a nemali broj gardijskih brigada HV.  Tijekom rata poginulo je 135 branitelja, dvoje se vodi kao nestali dok je preko 300 ranjenih. Mnogi pripadnici doživjeli su golgotu logora i kazamata u rodnom gradu, Niti jedan pripadnik HVO nije optužen, niti osumnjičen za ratni zločin na što smo ponosni. U sastav HVO Zenice, točnije brigade Jure Francetić koncem 92. godine ulazi zenički HOS, a početkom 93. godine krenulo se sa formiranjem još jedne brigade HVO. Prva i zadnja žrtva HVO Zenice su bile u Jajcu pok Zorko Žepačkić, ’92.g i Boro Jonjić, 95.g.”, kazao je za portal Vitez.info Željko Ljubanić, ratni zapovjednik brigade “Jure Francetić” HVO-a Zenica.

Dan branitelja je obilježen uz poštovanje svih epidemioloških mjera bez većeg masovnog okupljanja, tako da je ove godine izostala Svečana akademija i druženje u Hrvatskom domu, a prigodnom manjem druženju domaćin je bio župnik don Anto Dominković.

Prethodni članakVITEZ: Službeno otvoren novosagrađeni most preko rijeke Lašve
Sljedeći članakPočivao u miru Božjem: Posljednji ispraćaj Slavka Baškarada u četvrtak na groblju Nebašce u Vitezu