FOTO: Obilježavanje dvadesete godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put”

Nizom prigodnih svečanosti ovoga tjedna Hrvati Lašvanske doline obilježavaju 20.-tu godišnjicu dolaska humanitarnog konvoja koji je nosio simbolički naziv „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”. Taj je konvoj, naime probio osmo mjesečnu blokadu Lašvanske doline u kojoj je tada, stalno napadano od daleko brojnijih i nadmoćnijih snaga Armije BiH, u nemogućim uvjetima, živjelo oko 70 tisuća domicilnih Hrvata, domicilnih i prognanih i opljačkani iz većeg dijela općine Travnik, iz Zenice, Kaknja, Vareša, Kotor Varoši, Jajca…! Uz pomoć u hrani, lijekovima, odjeći…, donio je Hrvatima u Lašvanskoj dolini i vjeru da nisu sami, da nisu zaboravljeni, donio im je nadu u opstanak i ostanak na rodnoj grudi.

Inicijativu za organiziranje ovog konvoja dali su istaknuti humanitarci iz Hrvatske na čelu s dr. Slobodanom Langom. Uključili su se franjevci Bosne Srebrene, ideju i akciju osobno je podržao predsjednik dr. Franjo Tuđman, na noge se digla cijela Hrvatska u prikupljanju pomoći i iz Zagreba, uz blagoslov preuzvišenog Juraja Jezerinca i riječi podrške ministra vanjskih poslova Hrvatske, dr. Mate Granića, krenuo konvoj ka iznemoglim i već obeshrabrenim sunarodnjacima u tada krvavoj Lašvanskoj dolini. I nakon desetodnevne putešestvije , uz obilaženje od srpskih snaga okupiranih područja Hrvatske, te kroz područja u BiH koja su kontrolirale snage A BiH, uz velika maltretiranja, ponižavanja, podmetanja, pljačkanja…, konvoj kamiona i 167 hrabri i dobrih ljudi, u kasnim poslijepodnevnim satima 20. prosinca 1993, stigao je pred novobiljansku župnu crkvu Svetoga Duha. A u to vrijeme župna crkva bila je, ujedno i Franjevačka bolnica „Dr, fra Mato Nikolić”, u kojoj se rađalo, liječilo, umiralo, u kojoj se, kako se znalo reći, istovremeno liječila duša i tijelo. S konvojem , nakon skoro 8 mjeseci potpunog mraka, beznađa…, Hrvati Lašvanske doline ugledali su svijetlo na kraju mračnog i krvavog tunela, što je tada za Hrvate bila Lašvanska dolina.

Središnje obilježavanje ovog, za Hrvate Lašvanske doline, velikog i presudnog događaja za njihovu opstojnost na tom području, pravog podviga hrabrih sudionika konvoja, održano je u utorak poslije podne u Novoj Biloj. Iz Zagreba u Lašvansku dolinu stiglo je tridesetak sudionika konvoja, uz konvoj „Libertas” organiziran za žitelje opkoljenog Dubrovnika, najpoznatijeg i najhumanijeg u novijoj europskoj povijesti, na čelu s dr. Slobodanom Langom.

Svi su oni posjetili novoizgrađenu bolnicu u Novoj Biloj, dar Republike Hrvatske Hrvatima srednje Bosne, a u večernjim satima, u ratu Franjevačkoj bolnici, slavljena je sveta misa. U prepunoj velikoj župnoj crkvi, uz koncelebraciju gučogorskog gvardijana, fra Drage Pranješa, dekana Travničkog dekanata, don Mate Janjića, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Lovre Gavrana i još desetak svečenika, svetu misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić. Na svetoj misi molilo se za sudionika konvoja Antu Vlajića, bez ikakvog razloga i povoda ubijenog od strane pripadnika A BiH 22. prosinca kog Gornjeg Vakufa, na povratku konvoja u Hrvatsku, kada su ranjena još troje sudionika konvoja. Molilo se i za sve preminule u crkvi bolnici, za sve poginule i ubijene u Lašvanskoj dolini i u Domovinsko ratu, molilo se i zahvaljivalo za Božji dar ljubavi koja je, kako je u nadahnutoj propovijedi naglasio uzoriti kardinal Vinko Puljić, jača od smrti jer pobjeđuje mržnju.

Nakon svete mise kojoj su prisustvovali i brojni uglednici iz svih oblasti života i rada Lašvanske doline, srednje Bosne i BiH, a među njima i visoki dužnosnici stranačkog života BiH, Martin Raguž, Nikola Lovrinović, dr. Drago Džambas, general Ilija Nakić…, prigodnim riječima okupljenim obratili su se provincijal fra Lovro Gavran i dr. Slobodan Lang.
U Kulturnom centru u Novoj Biloj, nakon svete mise, predstavljena je zanimljiva knjiga „Bijeli put i Sivi Haag”, autora Borislava Arapovića, porijeklom iz Nevesinja, koji već četrdesetak godina živi u Švedskoj, a bio je sudionik konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”. Nakladnik knjige je Hrvatska Uzdanica „Hum” iz Mostara. Ujedno, od njegovih amaterskih video zapisa s putovanja Konvoja, sačinjen je i dokumentarni film prikazan u dvorani Kulturnog centra u Novoj Biloj.

O knjizi je govorio, s puno pohvala, dr. Slobodan Lang i autor, Borislav Arapović koji je ovom prilikom pročitao i pismo Darija Kordića upućeno preko njega žiteljima Lašvanske doline i sudionicima konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, što je popraćeno gromoglasni i dugotrajnim odobravanjem.

bijeli put1bijeli put2bijeli put3bijeli put4

Zvonimir Čilić