FOTO: Najduža utrka kroz Bosnu i Hercegovinu, B-Hard & Brevet, prošla i kroz gradove Središnje Bosne

Najduža utrka kroz Bosnu i Hercegovinu, B-Hard & Brevet, vožena je protekla četiri dana, a prolazila je i kroz gradove Središnje Bosne. U subotu, 12. lipnja 2021. ujutro u 5,00 sati u Banja Luci započelo je 3. izdanje B-HARD Ultra Race & Brevet, koje nakon prijeđenih 1210 km završava, također, u Banja Luci.

Između ostatka sličnih utrka po cijelom svijetu, ova se ističe kao pažljivo kreirana da uz biciklistički maraton predstavi prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, kao i promocija samog turizma unutar iste. Događaj organizira neprofitna organizacija B-HARD s ciljem promoviranja biciklizma i turizma unutar regije.

U ovogodišnjem izdanju sudjelovala su 34 biciklista iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Francuske, drugih europskih zemalja i zemalja Bliskog istoka. Utrka je duga 1210km s usponom od 14700m, a sudionici imaju vremenski limit od 90 sati.

Na ruti je određeno 11 checkpointa, čije su lokacije, osim što su prirodne ljepote i turistička središta, logički i pažljivo raspoređene prema dužini i težini dionice. Između ostalog, ruta prolazi kroz gotovo sve gradove Središnje Bosne – od Kiseljaka, Busovače, Viteza, Travnika preko Vlašića do Donjeg Vakufa i na koncu Jajca. Posljednja dva checkpointa su na Vlašiću i u Jajcu, oba unutar KSB. Dizajner rute je Nikica Atlagić. Već drugu utrku s njim blisko surađuje tvrtka Spartan Sport d.o.o., službeni i jedini distributer branda Giant za cijelu BiH.

Samim time ispred Spartan Sport poslovnice (Giant BiH) na adresi PC ’96 Vitez postavljena je stanica za osvježenje i kratki odmor 14 km prije checkpointa na Vlašiću. Biciklistima su osigurani hrana i piće, kao i moralna potpora.

Checkpoint na Vlašiću nalazi se na 1045 km od početka utrke na samom vrhu dionice na oko 1500 m nadmorske visine. Organizatori checkpointa su Spartan Sport (Giant BiH), Turistička zajednica KSB i Biciklistički klub “Tempo” iz Viteza.

Njemački biciklist Ulrich Bartholmoes prvi je završio utrku 14. lipnja za samo 51 sat i 18 minuta te tako dobio titulu pobjednika ovogodišnje utrke. Također, ni malo manje fascinantna bila je i biciklistkinja Nathalie Baillon iz Slovačke koja je utrku završila kao druga.

Svi detalji o utrci, učesnicima, checkpointima i organizatorima su dostupni na web stranici www.bhardultrarace.com.

Prethodni članakPremijera predstave ”Pidžama za šestero” i “Žene za Hollywood” nastavljaju 6. Dane hrvatskog kazališta u BiH
Sljedeći članakHrabra žena Kruščice: Maida Bilal dobila Goldmanovu nagradu za zaštitu okoliša