FOTO: Najbolji su mladi Šibenčani

Svake godine, tradicionalno, u Vitezu se igra košarkaški turnir „Jozo + 8“. Turnir se igra u spomen na istaknutog viteškog košarkaša, Jozu Bošnjaka Medenog (1967.), jednog od prvih poginulih pripadnika HVO-a Viteza (15. kolovoza 1992. godine) u borbama sa srpskim agresorskim postrojbama, te na osmoro viteških mališana koje je u viteškom prigradskom naselju Kamenjače u igri košarke zauvijek (10. lipnja 1993.) prekinula granata Armije BiH.

Ovogodišnji turnir proteklog vikenda igran je u konkurenciji predpionira (2003. i mlađe godište), a uz domaće dvije momčadi. HOKK „Vitez“ i dječake Škole košarke „Prvi koš“, nastupili su OKK „Spars“ iz Sarajeva, KK „Kengur“ iz Zenice, ŠK „Dražen Petrović“ iz Šibenika i KK „Đakovo“ iz Đakova u Republici Hrvatskoj.

U vrlo zanimljivim nadmetanjima u kojima je nekolicina dječaka pokazala i iznimni talent, a najviše su pokazali i finale izborili „Spars“ i ŠK „Dražen Petrović“. Igrali su dječaci ova dva kluba žustro, maksimalno borbeno, ponekad s početničkim greškama ali i s potezima i akcijama koji su nagovještavali što bi mogli u košarci napraviti pojedinci među njima u narednim košarkaškim godinama.

Finale je bilo, mogli bi reći, iznenađujuće dobro, fanatično borbeno, uz dječake na terenu, „igrali“ su i „klupe“, treneri, okupljeni gledatelji, u samoj završnici, unatoč i vodstvu od 12 koševa u posljednjoj četvrtini Šibenčana, nakon 46 :46 u regularnom dijelu utakmice, u produžetku košarkaši iz Šibenika su bili bolji, smireniji i precizniji i na kraju zasluženo pobijedili rezultatom 55 : 48.

Najbolji strijelac turnira je Omer Turkušić („Spars“), najbolji u disciplini šutiranja bio je Afan Trnka („Spars“), najbolji pojedinac iz „Poligona spretnosti“ bio je Ivan Šimić) (Đakovo), dok je MVP turnira Frane Anitić (ŠK „Dražen Petrović“)

Konačlan plasman ekipa:

  1. ŠK „Dražen Petrović“ – Šibenik
  2. OKK „Spars“ – Sarajevo
  3. KK „Đakovo“ – Đakopvo
  4. KK „Kengur“ – Zenica
  5. HOKK „Vitez“ – Vitez
  6. ŠK „Prvi koš“ – Vitez

Pred početak natjecanja svi sudionici turnira posjetili su mjesto tragedije i pogibije osmoro viteških mališana i uz spomen-obilježje „Osmica“ položili svijeće i upalili svijeće.

Reklama