FOTO: Najbolji bh. kuhar Igor Božić osvojio srebrnu medalju na međunarodnom natjecanju ‘Biser mora’!

altSupetar na Braču i ove je godine od 28. ožujka do 1. travnja bio svjetskim gastronomskim središtem. Više od 250 najboljih kuhara iz Hrvatske, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Švicarske, Turske, Bugarske, Češke i Albanije u Supetru se natjecalo za prestižnu titulu najboljeg na sedmom Biseru mora, u organizaciji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER).

Ovo natjecanje je posebno zanimljivo iz razloga što je na njemu nastupio Igor Božić, šef kuhinje „Central” u Franšiznom centru BiH, inače najbolji bh. kuhar i član Udruge gastronoma BiH „Gastro kutak”. Igor je i ovoga puta briljirao te osvojio odlično drugo mjesto i srebrnu medalju, u kategoriji „Jelo od piletine”.

„U iznimno jakoj konkurenciji prezadovoljan sam ostvarenim rezultatom. Posebno me raduje novo prijateljstvo s vrhunskim top master šefom, Thomasom Guglerom, koji je master šef za 2500 šefova kuhinja u Saudijskoj Arabiji i osobni kraljev kuhar, posljednjih desetak godina. Vremena za odmor nema, jer slijede pripreme za novo međunarodno natjecanje koje bi trebalo biti održano u studenom ove godine. Iskoristit ću priliku i posebno se zahvaliti generalnom direktoru Economica Franji Rajkoviću i Udruženju gastronoma BiH na pruženoj potpori”, izjavio je za portal vitez.info Igor Božić.

Kako smo doznali, uz to što je bio fasciniran Igorovim kulinarskim umijećem i spravljenim jelom, Thomasa A. Guglera je oduševila i rakija obitelji Rajković, koju mu je Igor poklonio.

Natjecanje „Biser mora” je uvjerljivo najveći međunarodni festival gastronomije u regiji, koje se u Svpervs hotelima odvijalo pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

Ove godine među 250 najuglednijih kuhara iz cijeloga svijeta u Supetru su bili i popularni Stephan Macchi, Elene Suchkova, vlasnica jedne od najpoznatijih škola čokolade u Moskvi, trostruka europska prvakinja u čokoladi i slasticama, međunarodni sudac WACS -a iz Saudijske Arabije Thomas A. Gugler, rektor prestižne Poljske Akademije za hotelijerski management i gastronomiju, Roman David Tauber te Emilio Cook jedan od najpriznatijih kulinarskih sudaca Italije i mnogi drugi.

Kuhari su se natjecali u nekoliko kategorija, a natjecanje se odvijalo u otvorenim kuharskim boksevima gdje kuhari pripremaju razna zadana jela. Boksevi su bili otvoreni, tako da su posjetitelji u svakom trenutku imali priliku vidjeti svaki segment pojedinog natjecanja, što je natjecanju dalo interaktivni karakter.

Osim natjecanja kuhara na festivalu su bila održana predavanja, degustacije, tematske večeri, okrugli stolovi, razni zabavni programi, sajam proizvođača. Uz Ministarstvo turizma, pokroviteljstvo nad Biserom mora preuzeli su i Grada Supetra te splitsko-dalmatinski i supetarski ured Turističke zajednice.

Savez kuhara mediteranskih i europskih regija je međunarodna udruga kuhara koja već niz godina organizira razna natjecanja, festivale, sajmove, gastro izložbe i ostala događanja vezana uz gastronomiju na kojima se promoviraju razne kuhinje, recepti, kuhari, tvrtke i proizvodi vezani uz gastronomiju.

{gallery}gospodarstvo/igor_bozic_skmer{/gallery}

U fotogaleriji ispod donosimo i neka od izloženih jela.

{gallery}gospodarstvo/najbolja_jela{/gallery}